NRK Trøndelag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

NRK Trøndelag er NRKs distriktskontor for Trøndelag. Det ble etablert i 2002 gjennom sammenslåing av NRK Nord-Trøndelag og NRK Sør-Trøndelag.

NRK Trøndelag produserer ved siden av den regionale sendeflaten på NRK P1 og NRK 1 (Midtnytt) også som «Program riks Trondheim» for riksdekkende radio og fjernsyn, blant annet den populære TV-serien Newton.

Tor Røed er distriktsredaktør fra 2002. Arnulf Grut var tidligere distriktssjef.

Fjernsyn

  • Midtnytt
  • Newton
  • Schrødingers katt

Den bidrar også, som alle de andre distriktkontorene til NRK, med innnslag til Norge i dag og Norge rundt.

Radio

Programmer på P1 produsert av NRK Trøndelag
  • Påskenøtter (bare i påsken)
Programmer på P3 produsert av NRK Trøndelag
  • Are og Odin
  • Filmpolitiet
  • Klaus Sonstad Show
  • Mina
  • Osenbanden
  • Show Show

Historie

Trøndelag kringkaster

Trøndelag kringkaster ble opprettet som en filial til Kringkastingsselskapet A/S i Oslo til den store Trøndelagsutstillingen i 1930, året før 900-års jubileet for Slaget på Stiklestad.[1] Henry Røsoch var ansatt som programsekretær (sjef).

Den første senderen, på 1,5 kW, var blitt ledig ved Oslo Kringkaster, da storkringkasteren på Lambertseter ble tatt i bruk. Senderen ble montert i Telegrafbygningens radiostasjon på Tyholt, Strinda, og ble åpnet 15. mai 1930 (i drift fra 4. mai). En forsterket kringkaster, en sender på 20 kW (type Marconi), ble montert i 1933/1934. Man demonterte Telegrafbygningens radiostasjon for å gi nødvendig plass til kringkasteren. Stasjonsbygning med master ble overdratt til NRK. Den forsterkede kringkasteren ble tatt i bruk 29. juli 1934 og ble i 1966 erstattet av en ny fjernstyrt Philips-sender på 20 kW. Trøndelag kringkaster stengte 1. november 1978.[2]

Gerd og Otto

Trolig i 1930 ble søksenparet Gerd og Otto Nielsen hentet inn av vikarierende programsekretær Frode Rinnan til å lede «Barnetimen», noe som ble begynnelsen på Otto Nielsens lange radiokarriere.[3]

«Middagskonsertene»

Orkesterlederen Lars Minsaas ble kjent for de såkalte «middagskonsertene», som ble direktesendt på radio fra Britannias palmehave. Den første konserten ble overført på Trøndelag Kringkaster 30. november 1930, og konsertene fortsatte i mer enn seks år. Middagskonsertene, som varte en hel time, innledet sendingene kl. 16.30 eller 17.00 etter en lang sendepause midt på dagen. De ble sendt i seks av ukens syv dager og ble snart svært populære.[4]

Referanser


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «NRK Trøndelag» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.