Naatsaar veedu

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Naatsaar veedu er ikke et vanlig hus, men et hjem designet for en stor samlet familie som inkluderer hvertfall tre generasjoner. Disse husene har vanligvis 6-10 rom og har et firkantet åpent tak i midten. Rommene er plassert i de fire himmelretningene rundt en sentral åpning og huset har et felles kjøkken.

Stuktur og design

Husene er konstruert av to typer steiner, og både dørkarmer og vinduskarmer er laget med fint håndverk. Vinduskarmene har mange små hull i toppen for å slippe inn lys og luft. I den åpne midtseksjonen er det vanlig å legge klær, krydder og andre ting til tørk, da fugler ikke har tilgang til dette området.

Funksjonelle rom

Husene har forskjellige rom i de fire retningene. Midtseksjonen er ofte utstyrt med mange stoler laget av tre og fint håndverk. Gjennom åpningen i taket kan man se solen, stjernene og regnet, noe som gir beboerne en nær forbindelse med naturen.

Livsstil og kultur

Tradisjonelt var dette huset ideelt for et liv i harmoni med naturen. Rundt huset er det ofte mange trær, og inne i huset finnes det ofte gamle tradisjonelle gjenstander. Nå er det mest arkeologer som bruker disse husene til forskning, da moderne livsstil har ført til at færre familier bor sammen i så store enheter.

Tinnai/ Kunthu

Foran huset er det en struktur kjent som tinnai eller kunthu. Dette er en type balkong ved inngangen hvor man kan sitte og snakke eller lese avisen. Tinnai fungerte som datidens sofa og var et sentralt sted for sosial interaksjon.

Bevaring og bruk i dagens samfunn

I Jaffna i Tamil Eelam finnes det fortsatt slike hus. Selv om det nå er uvanlig for store familier å bo sammen på denne måten, er disse husene viktig for kultur og historie, noe som gir innsikt i tidligere tiders levevis og samfunnsstrukturer.