Nautisk mil

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Nautisk mil (= 1 bueminutt), forkortet nm, (tidligere også kalt kvartmil) er en måleenhet for lengde som brukes til sjøs, i luften og i meteorologi. En nautisk mil er 1 852 meter, som er omtrentlig lengde på et breddeminutt. En nautisk mil deles videre inn i ti kabellengder á 185,2 meter. Den tilsvarte også tidligere 1/4 sjømil.

Det ble opprinnelig utregnet ved at man delte Jordens omkrets over polene, 40 007 863 meter på gradantallet (360), og deretter på 60 (minutter), hvilket ville gi 1 852,216 meter, men en nautisk mil er definert til 1 852 meter.

Betegnelsen kvartmil har sammenheng med tidligere tiders sjømil som utgjorde 7 408 meter (fire nautiske mil), altså fire kvartmil.

Lystseilere bruker ennå ofte betegnelse sjømil for nautiske mil, hvilket altså ikke er korrekt.


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Nautisk mil» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.