Nedre Eiker kapell

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nedre Eiker kapell
Foto: Eiker Arkiv. Bildet viser kapellet slik det har stått siden 1915, med kirken i bakgrunnen

Nedre Eiker kapell og Nedre Eiker kirke står i dag som to perler i Nedre Eiker kommune. Kapellet ligger vis à vis kirken, på andre siden av Gamle riksvei.

Tomt til kapellet ble kjøpt av Carl Stenseths eiendom. Det skulle gå mange år før kapellet fikk den interiørmessige stilen det har i dag. Elektrisk lys og varme kom ikke før i 1950, på samme tid ble det også påkostet nye benker og gulvbelegg. Kirkeforeningen kostet på et glassmosaikkors i fondveggen. Fra 1955 til 1957 ble de største arbeider satt i gang når det gjaldt utsmykking. Innvendig ble kapellet dekorert av Carsten Lien sammen med Sverre Lura og Roy Augustin (det er mange som synes det ligger noe Henrik Sørensk over disse arbeider). Det er ganske sterke symbol som er brukt i kapellet, der en over kapellets alterring møter den oppstandne Kristus under Allfaderens hjelpende hånd. Duen over Kristus er symbolet på Den Hellige Ånd.

I taket finner vi sinnsstemningene lys og skygge, - dag og natt. Himmelvelvingen viser Betlehemsstjerna på nordhimmelen. Glassmaleriene i kapellet viser de fire årstider. Uten den aktive kirkeforeningen som ble stiftet av Ruth Eknæs den 23. januar 1929 med Helen Bache som kasserer og Elisabeth Solløs som sekretær, hadde nok ikke alle disse vakre tingene vært på plass. Ta deg god tid neste gang du er i kapellet til å se på de alvorlige ting som ligger i symbolikken. Det går sikkert an å få en omvisning av en kirketjener dersom en spør pent!

Referanser

Nedre Eiker kapell sett fra Nedre Eiker kirke.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Artikkelen er opprinnelig skrevet av: Gjermund Glittfjell, på nettstedene til Eiker Arkiv.

Eiker Leksikons logo.jpeg Nedre Eiker kapell inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!