Nicolai Martens (1871-1944)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nicolai Martens
Foto: Ukjent, hentet fra Martens (1915): Stamtavle over slægten Martens i Bergen.

Nicolai Theodor Martens (født 5. oktober 1871 i Målselv, død 3. mars 1944) var banksjef med en variert karriere både i utlandet og flere steder i Norge.

Familie

Nicolai Martens var gift med Nan, født Uchermann (1877-1958). De hadde fem barn, født mellom 1899 og 1908.

Liv og virke

Martens arbeidet fem år ved Skiensfjordens kreditbank og Skien cellulosefabrikk, og deretter var han tre år i England, Frankrike og Belgia. Her fortsatte han sine studier, og arbeidet blant annet i en Paris-bank.

På begynnelsen av 1890-tallet kom han tilbake til Norge, hvor han var tre år hos bankierfirmaet Th. Joh. Heftye & Søn i Kristiania. Han ble i 1898 ansatt som sjef ved Stavanger handels- og industribank og i 1903 ble han sjef for Søndenfjeldske privat i Kristiansand.

I 1917 ble Martens utnevnt til den ene av Centralbanken i Kristianias tre sjefer, etter en kort periode som banksjef ved Privatbanken for Norge AS.

Senere drev Martens forretninger privat. Han var en tid også formann i Bankforeningen.

Bosteder

Ved folketellingen for Kristiansand for 1910 var Martens og familien bosatt på adressen Kirkegata 5. I adresseboka for Kristiania i 1918, like etter at han begynte ved Centralbanken, er han oppført på eiendommen Villa Mon Plaisir i Huk aveny 37 på Bygdøy.

Ettermæle

Nicolai Martens er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I en nekrolog i Aftenposten 4. mars 1944 ble Nicolai Martens beskrevet slik:

Avdøde var en interessert jeger og friluftsmann. Og som den usedvanlig elskverdige og kultiverte mann han var etterlater han seg bare gode minner innen sin store vennekrets.

Nicolai Martens er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen Bankchef er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser

Eksterne lenker