Nils A. Butenschøn

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Nils August Butenschøn (født 21. januar 1949 i Oslo) er professor i statsvitenskap og internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo (UiO). Han har også i flere perioder vært direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter (SMR) (tidligere Institutt for menneskerettigheter) samme sted. Som forskningsfelt har han hatt stats- og nasjonsbygging, etniske konflikter, demokratiteori og menneskerettigheter, med Midtøsten som spesialområde. Butenschøn er kjent som en av de sterkeste kritikerne av staten Israel. I mediene omtales han ofte som Midtøsten-ekspert.

Bakgrunn

Nils Butenschøn vokste opp på en gård i Ytre Enebakk, som ble kjøpt av hans bestefar.

Under Biafra-krigen i Nigeria på slutten av 1960-tallet ledet Butenschøn den norske Biafra-komiteen sammen med broren Peter. På 1970-tallet var han ungdomspolitiker i partiet Venstre, der han hadde ansvar for utenrikspolitikken i ungdomsorganisasjonen. I studietiden var han også aktiv i flere av solidaritetsorganisasjonene som preget universitetsmiljøene på denne tiden. Blant annet var han sentral i etableringen av Palestina-bevegelsen i Norge, og fungerte en periode som leder for Palestinafronten.

Utdanning og arbeid

Butenschøn ble utdannet statsviter fra UiO i 1977, med filosofi og psykologi som sidefag. Han har vært førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap ved universitetet siden 1990.

Kilder og eksternt stoff