Njårdhallen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Inngangspartiet til Njårdhallen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Njårdhallen er en idrettshall i Sørkedalsveien 106 i Oslo, nær Makrellbekken stasjon. Den er innretta som flerbrukshall med inntil 2500 tilskuerplasser, med baner for forskjellige ballspill, turn, fekting med mer, samt et helsestudio. Den har også vært brukt som konsertlokale, og Statens teaterskole hadde i mange år undervisningslokaler der.

Hallen ble oppført hvor husmannsplassen Trasop under Nedre Smestad lå, og tok også ibruk store deler av området til plassen Gjetebråten under Nordre Huseby, Sørkedalsveien 110.

Hallen eies av SK Njård, men flere andre lag bruker også hallen som treningssted. Blant disse finner vi Oslo Bueskyttere og Bærum og Omegn Bueskyttere, som har fellestreninger.

Da bygginga starta i oktober 1958 skulle Njårdhallen bli den største idrettshallen i Norge, og hadde et byggebudsjett på fire millioner kroner. Arkitektene var Frode Rinnan og Olav Tveten. Den ble åpna 24. januar 1960, og i åpningsuka var det en rekke kjente idrettsfolk som stilte opp. Blant annet var det tenniskamp mellom Johan Haanes og franske Jean Borotra, turnstevne med Åge Storhaug og håndballkamp mellom Fredensborg Ski- og Ballklubb og Redbergslid IK.

Den første konserten i Njårdhallen ble arrangert 1. mars 1960, og var med selveste Ella Fitzgerald som en del av konsertserien «Jazz at the Philharmonic». Det ble også satt opp teaterforestillinger, med Peer Gynt med Riksteateret i mai 1960 som den første. En lang rekke store artister spilte i Njårdhallen, fra jazz-legender som Louis Armstrong, tidligere nevnte Ella Fitzgerald og Count Basie til hardrockere som Black Sabbath og Jethro Tull. Paul McCartney holdt sin første konsert i Norge med Wings, bandet han starta etter at The Beatles ble splitta, i 1972. En kjent hendelse fra en av konsertene er da Pete Townsend i The Who den 2. mai 1967 kasta en gitar opp i lysanlegget, og hele salen ble mørklagt da anlegget kortslutta.

Utafor hallen står siden 1994 en byste av motstandshelten Gregers Gram.

Litteratur og kilder