Nokas (film)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Nokas er en spillefilm som omhandler NOKAS-ranet i Stavanger i 2004. Den ble regissert av Erik Skjoldbærg, og hadde premiere 1. oktober 2010. Handlinga er lagt til timene mellom 03.00 og 08.30 den 5. april 2004, det vil si fra ranerne samla seg i en leilighet til fluktbilene ble satt i brann.

Før og under produksjonen gikk den under arbeidstittelen 08:17. Dette er en referanse til klokkeslettet da Kjell Alrich Schumann avfyrte skudd mot politiets kommandobil og traff politiførstebetjent Arne Sigve Klungland i hodet. Klungland døde nesten umiddelbart. Hans etterlatte ble kontakta før innspillinga i et forsøk på å få deres aksept, men dattera Renate Klungland mente at filmen rippa opp i vonde minner, og at den ikke burde lages.[1] Scenen der Klungland ble drept er med i filmen.

Filmen vant flere priser, blant annet Amandaprisen for beste manus i 2011 til Christopher Grøndahl og beste regi til Erik Skjoldbærg.

Skuespillere og rollefigurer

Den følgende oversikten har med de rollefigurene som tydlig kan knyttes til virkelige personer. For en komplett oversikt, se lenke til Norsk filmografi under.

Referanser

  1. Familien vil ikke godkjenne Nokas-filmen, Dagbladet. Publ. 2008-12-05, lest 2019-04-16.

Litteratur og kilder