Noni Bonnevie Segelcke (1921–2022)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Honoria «Noni» Bonnevie Segelcke (født 20. januar 1921 i Larvik, død 6. mai 2022 samme sted) var en motstandskvinne fra den andre verdenskrig. Foreldrene var ingeniør ved Treschow-Fritzøe tresliperi, Lorentz Henrik Müller Segelcke (1891–1968) og husmor Lajla, f. Hiorth (1893–1987). Faren var født i Larvik, og moren var født i Kristiania.

Segelcke vokste opp i Nedre Fritzøegate 3 på Langestrand, som i dag er Fritzøe jernverksmuseum. Hun ble bisatt fra Larvik kirke fredag 20. mai 2022.

Under krigen

Noni Bonnevie Segelcke 19, 20 år gammel
Foto: Bilde stilt til disposisjon av Per Wilhelm A. Segelcke.

Segelcke bestod i 1939 eksamen ved toårig handelsgymnasium i Sandefjord med karakteren meget godt. Hun flyttet etterpå til Oslo for å arbeide. Der ble Segelcke knyttet til motstandsbevegelsen som kurér. Hun var engstelig for at det hun leverte videre skulle havne i gale hender. Segelcke fikk ting fra folk som hun ikke kjente, og oppdraget hennes var å levere det til andre som hun ikke kjente.

Segelcke kunne plutselig få beskjed om å flytte, og da måtte hun bytte hybel. Hun var aktiv helt til nettverket hennes ble rullet opp mot slutten av krigen, i januar 1945. Segelcke fikk da beskjed om at hun måtte forsvinne og flyktet til fjells. Hun greide å holde seg i skjul helt til freden kom 8. mai 1945.

Noni Bonnevie Segelckes brordatter, Nanna, fortalte i et intervju (som stod på trykk i Østlands-Posten 8. mai 2020) at hennes faster hadde svart følgende på spørsmålet om hvorfor hun ble kurér: «Men kjære deg da, det var en ære å bli spurt.» Det var mange år senere – etter å ha lest Eirik Veums bok Nådeløse nordmenn : Gestapo 1940–1945 at Nanna forstod hva Noni hadde ment: Det var ikke mange en kunne stole på.

Hun mottok 8. mai 2021 en minnemedalje, innstiftet av regjeringen, til personer som gjorde en særskilt innsats under den andre verdenskrig.

Etter krigen

Noni Bonnevie Segelcke 100 år gammel.
Foto: Bilde stilt til disposisjon av Per Wilhelm A. Segelcke

Segelcke deltok i Oxford-bevegelsen, som engasjerte seg aktivt for å løse politiske og sosiale konflikter i forskjellige deler av verden. Hun reiste til Ruhrområdet for å hjelpe menneskene der under gjenoppbyggingen etter krigen.

Teater

Segelcke spilte tittelrollen i Arnold Jacobys kriminalkomedie, Fru Spørck rydder opp, som første gang ble oppført av Larvik Dramatiske SelskapMunken 5. mai 1942. Signaturen —d i Østlands-Posten skrev at den store tittelrollen ble spilt med stundesløs livfullhet av Noni Segelcke. Signaturen A.S i Nybrott skrev at rollen som fru Spørck passet godt for Noni Segelcke, og at hun kom meget bra fra denne krevende oppgaven. Anmelderen konkluderte med at hun løste sin oppgave på en måte som hun kunne være stolt av.

Ettermæle

Kunstneren Vebjørn Sand har malt henne til Roseslottets galleri. [1]

Referanser

Kilder


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.