Noratel

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Noratel radioindustri»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Noratels lokaler på Prestaker industriområde ved Hokksund.
Foto: Bent Ek (2004)

Noratel er et norsk konsern innen strømforsyninger, batteriladere og trafo, med hovedsete på Prestaker ved Hokksund i Øvre Eiker kommune.

Firmaet ble opprinnelig etablert som Norsk Radio Telefon og Telegraf A/S, 11. desember 1925. Det overtok seinere firmaet G. Magnus Radioavdeling i Oslo.

Firmaet ble etablert på initiativ fra marinekaptein F.M. Bugge, som var leder av Marinens radio- og signalavdeling. Produksjonen startet på Lysaker, med produksjon av skipsradio, sendere, amatørradio og peileutstyr. Firmaet var først i Norge med to høyttalere på ett radioapparat. På 1930-tallet ble det laget mange høyttaleranlegg, blant annet til store idrettsarenaer.

I 1935 ble navnet endret til Noratel Radioindustri, og selskapet flyttet til Lilletorget i Oslo. Etter andre verdenskrig ble det produsert radio de første 8-10 årene, men drossler og transformatorer overtok.

I 1969 ble det bygget ny fabrikk i Hokksund, og bedriften flyttet med støtte fra Distriktenes Utviklingsfond. Noratel har senere rendyrket trafo/strømforsyning, og eier per år 2000 egne bedrifter i Sverige, Finland, Danmark, og Polen. Konsernet hadde 300 ansatte, og 250 millioner kroner i omsetning. 35 ansatte i Hokksund.

Kilder:

Bilder hos Digitalt museum


Eiker Leksikons logo.jpeg Noratel inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!