Norsk Teknisk Museum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk Teknisk museum
Foto: Trond Strandsberg (2007).
Motiv fra fasaden til Norsk Teknisk Museum i jubileumsåret 2014.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Norsk Teknisk Museum ligger på Kjelsås i Bydel Nordre Aker i Oslo, med adresse Kjelsåsveien 143, og er nasjonalmuseum for industri, vitenskap, teknologi og medisin. Museet ble stiftet 1914 og har en dobbeltoppgave som samtidsmuseum og historisk museum, og skal dokumentere og formidle både den historiske utviklingen innenfor disse områdene og det siste nye. Museet har en stor og uensartet samling av gjenstander, og har de siste årene arbeidet med elektronisk nyregistrering av samlingen i PRIMUS og Digitalt Museum. Ved inngangen til 2003 var mer enn 30 000 gjenstander registrert i basen. Parallelt med dette foregår tilstandsvurdering, fotografering og magasinplassering med strekkode for enkel gjenfinning.

Museet har arkiv over faste kulturminner som omfatter blant annet møller, bygdemøller og bergverksdrift. Arkivet er ordnet topografisk. Museets industrihistoriske arkiv inneholder brosjyrer, artikler, verkstedshåndbøker, avisutklipp med mer fra bedrifter over hele landet. Materialet er ordnet etter tema. I tillegg har museet en rekke arkiver blant annet fra bedrifter og sentrale norske ingeniører. Biblioteket har manuelle lister over arkivene. I løpet av de siste årene er utvalgte arkiver ordnet om og nyregistrert i Asta. Dette arbeidet vil fortsette i årene som kommer.

Museets bibliotek har en stor boksamling med bedriftshistorier, teknologihistorisk litteratur, samt tidsskrifter og teknisk litteratur som dekker museets formålsparagraf. Boksamlingen er tilgjengelig gjennom Bibsys.

Teknisk museum har en stor fotosamling på anslagsvis to til tre hundre tusen bilder med motiver fra norsk industrihistorie fra 1869 frem til i dag. Disse er kommet til museet gjennom private gaver, som deler av privatarkiver, i følge med gjenstander eller som resultat av museets forsknings- og dokumentasjonsvirksomhet. Den største enkeltsamlingen er etter fotografen Severin Worm-Petersen som drev sin virksomhet fra 1877 til 1920-tallet.

I 2008 overtok museet forvaltningen av Knudsens fotosamling. Samlingen består av mer enn fire millioner fotografier fra 1880 frem til i dag, flere tusen eksemplarer av fototeknisk utstyr, blant annet serier med Leica-kameraer, og mer enn 300 dokumentarfilmer. Sparebankstiftelsen DnB NOR er eier av samlingen, men for at flest mulig skal få glede og nytte av samlingen, har Sparebankstiftelsen deponert den hos Teknisk museum for minimum 50 år fremover.

Eksterne lenker

Koordinater: 59.966453° N 10.78256° Ø