Norsk fangeleksikon: Grinifangene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Norsk fangeleksikon: Grinifangene er ei bok med oversikt over alle man kjenner til som satt på Grini fangeleir i løpet av okkupasjonsåra 1940–1945. Boka ble utgitt i 1947 av Cappelen forlag, med Børre R. Giertsen som redaktør, og er på 786 sider.

Hoveddelen av boka er en oversikt over fangene, sortert etter fangenummer. For hver fange oppgis – så langt man kjente det – yrke, bosted og fødselsdato, andre fengelsopphold under krigen og årsaken til fengsling. For fanger som ble overført videre kan dette være angitt, men det er ikke alltid at man kunne følge dem videre. For de tidligste fangene er det oppgitt når de satt på Åneby fangeleir i Nittedal kommune, som var en direkte forløper for Grini. Nummereringa av fanger på Grini følger direkte på Åneby-nummereringa. Opplistinga etter fangenummer gjør det i utgangspunktet vanskelig å finne fram, men det er et fullstendig, alfabetisk register i boka.

I tillegg til fangeoversikten inneholder boka et forord med informasjon om Grini og om oversikten; korte oversikter over Sipos og Sicherheitsdiensts organisasjon i Norge samt Grinis organisasjon og de tyske tjenestemennene som jobba der.

Kilder