Norsk Jernbanemuseum

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Norsk jernbanemuseum»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovedbygningen på Norsk Jernbanemuseum.
Foto: Mahlum (2008)

Norsk Jernbanemuseum er Norges nasjonale jernbanemuseum, og ble etablert allerede i 1896. Museet holder til på Hamar og skal dokumentere og formidle den norske jernbanevirksomhetens utvikling, og bidra til økt kunnskap om jernbanens historie.

Norsk Jernbanemuseum har en meget variert gjenstandssamling, som spesielt omfatter rullende materiell. Bare en liten del av samlingen er vist i de faste utstillingene. Fotosamlingen ved museet består av et stort antall bilder fra ca. 1860 til i dag. Samlingen dokumenterer jernbanens anlegg og drift i Norge. Bildene er tatt av en rekke fotografer, både profesjonelle, jernbanens ansatte og privatpersoner.

Museet har et spesialbibliotek for norsk jernbanevirksomhet og kultur. Biblioteket har lesesalsplasser og er åpent for alle interesserte. Museets base for bibliotek, gjenstander og foto er søkbar på nett. Norsk jernbanehistorisk samling befinner seg ved biblioteket. Norsk jernbanehistorisk samling består av dokumenter om jernbanehistorie, banestrekninger, stasjoner, arkitektur, rullende materiell, anleggsarbeid mm. Samlingen omfatter også intervjuer med NSB-ansatte og andre jernbanefolk og opplysninger om disse.

Kilder og litteratur


Koordinater: 60.8004° N 11.0279° Ø