Norwegian Oil Consortium

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Norwegian Oil Consortium AS & Co, NOCO, er et oljeselskap, etablert i Maries vei 20 på Høvik i Bærum 28. oktober 1965, da to tidligere selskapsgrupperinger (NOCO I og NOCO II) ble slått sammen. Gjennom NOCO, og under ledelse av administrerende direktør Georg Hagerup-Larssen i Elektrokjemisk (Elkem) og skipsreder Fred. Olsen, var 20 av Norges fremste selskaper innen industri, forsikring og shipping klare da de første lisensene ble tildelt på norsk sokkel i august 1965. NOCO innledet samarbeid med det amerikanske oljeselskapet Amoco. I den første norske konsesjonstildelingen 1965 ble Amoco-NOCO-gruppen tildelt tre utvinningstillatelser; NOCOs andel var 15 prosent. I 1969 ble Amoco-NOCO tildelt ytterligere to blokker i nærheten av Ekofisk-feltet, der Phillips-gruppen sent samme år gjorde Norges første store oljefunn.

Myndighetene hadde et klart ønske om at det bare skulle være plass til ett privateid norsk oljeselskap, i tillegg til halvstatlige Norsk Hydro og det nye statsselskapet Statoil. Dette fikk de private norske petroleumsinteressene til å samordne seg. I 1972 gikk NOCO, sammen med flere andre selskaper, sammen om å etablere det nye Saga Petroleum AS & Co, som ble den tredje sentrale nasjonale aktøren i norsk oljevirksomhet. Saga overtok NOCOs stab, samtidig som NOCO i stor grad benyttet seg av Sagas personell. NOCO fortsatte imidlertid som eget selskap og spilte en aktiv rolle som norsk partner i Amoco-NOCO-gruppen til eierne solgte selskapet til franske Elf Aquitaine i 1991.

NOCO var i alle år lokalisert sammen med Saga Petroleum – først i Maries vei 20 på Høvik til 1975, deretter i Rådmann Halmrasts vei i Sandvika til 1980, så tilbake til Høvik igjen, før endelig lokalisering i tidligere Norconsults HusKjørbo i Sandvika i 1990.


Koordinater: 59.8945658° N 10.5824598° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Norwegian Oil Consortium er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.