Nygaardsgata (Fredrikstad)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nygaardsgata sett nordvestover fra krysset med Vibes gate. I venstre kant ser man Norges Bank, nr. 17B. Alle husene i det første kvartalet på venstre side og de fleste i det neste kvartalet står fortsatt i 2014.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket (1950–1955).

Nygaardsgata var hovedgata i Fredrikstad sentrum, som også kalles Vestsiden. Den strekker seg fra Phønixplassen til krysset Farmanns gate/Brochs gate, der den skifter navn og fortsetter videre som Glemmengata ved Glade hjørne. Dette er ett av de 89 gatenavnene formannskapet vedtok 25. juni 1870 etter reguleringskommisjonens forslag.[1]

Der gata begynner lå tidligere gården Nygaard, og over dens område følger den ruten til den Gamle kongevei. På østsiden av den ligger to av byens parker, Kirkeparken med Fredrikstad domkirke, og Lykkebergparken, og disse strakte seg langs nesten halvparten av gatas lengde.

Etter andre verdenskrig ble de fleste bygningene i nordre del av Nygaardsgata bygget på nytt, her dominerer forretningsbygg. På vestsiden består bygningsmassen av en blanding av boliger fra siste kvartal av det 19. århundre og moderne bygninger der forretningseiendommer kombineres med boliger. På slutten av 1970-årene ble strekningen fra Dr. Giebelhausens gate til Brochs gate omgjort til gågate.

Referanser

  1. «Gamle og nye gatenavn i Fredrikstad» på side 2–3 i Smaalenenes Social-Demokrat 23. mai 1932. Digital versjonNettbiblioteket

Kilde

Koordinater: 59.20725° N 10.94287° Ø