Nygata (Oslo)
Nygata i Oslo sentrum går fra Storgata til Biskop Gunnerus' gate. Den het opprinnelig Bukkehornsgaden, og fikk sitt nåværende navn omkring 1800.
Det er litt uklart hvor gata egentlig ender. I praksis går den som ei gate fram til Biskop Gunnerus' gate, men på grunn av eldre reguleringer går den formelt sett bare fram til Stenersgata, som nå er blindvei og ender ved sykkelparkeringa utafor Oslo City. Derfra deler veien seg, slik at den vestre sida er Fred. Olsens gate mens den østre er Strandgata. Fram til Biskop Gunnerus' gate er det ikke noe fysisk skille mellom de to, men langs Jernbanetorget er de adskilt av trikke- og bussplattformer. Ettersom det ikke er noen bygninger som har adresse til verken Nygata, Fred. Olsens gate eller Strandgata på strekningen fra Steners gate til Biskop Gunnerus' gate er dette bare av akademisk interesse; de faktiske forhold tilsier at man anser Nygata for å slutte ved Biskop Gunnerus' gate.
Det ble anlagt trikketrasé gjennom gata i 1986/1987.
Gaten er en av de tre gjenværende gatene fra Vaterland etter saneringen på 1960-tallet, de to andre er Stenersgata og Lybekkergata.
Tidligere bebyggelse:
- Nr. 3: Her lå fra 1872 kontor og lager for jern-, metaller- og stålgrossistfirma Ole Paus.
- Nr. 6: Hjørnegård mot Stenergate, stor forretningsgård med blant annet herreekviperingsforretningen «Dressalget».
- Nr. 12: «Traktorhuset» fra 1957, arkitekter Erling Viksjø og Kjell Castberg Voss, daværende hjørnebygning mot Karl XIIs gate, reist i funksjonalisme for Eik & Hauskens Maskinforretning, fra 1980-åra inkorporert i kjøpesenteret Oslo City.
Galleri
- Nr. 3: Kontor og lager for jern-, metaller- og stålgrossistfirma Ole Paus.Foto: Oslo Museum (1890-1900).
- Nr. 6: Fra butikken til «Frk. Syversen» . Bildet er tatt tidlig på 1900-tallet.Foto: Narve Skarpmoen
- Nr. 12: «Traktorhuset» fra 1957, her hjørnebygning mot Karl XIIs gate.Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum (1960).
Kilder