Lybekkergata

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Lybekkergata i Oslo sentrum. Bildet er tatt i retning Storgata.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Lybekkergata ligger i Oslo sentrum. Gata strekker seg fra Storgata til Biskop Gunnerus' gate. Fra 1871 til 1901 het den Rosenbergs gate, etter kjøpmann Nils Rosenberg. Det nåværende navnet ble vedtatt i 1901, da bystyret ønska å lage et minnesmerke over Oslos gamle handelsforbindelse med hansabyen Lübeck.

Dette er en av tre tre gjenværende gatene fra det gamle Vaterland etter saneringen på 1960-tallet. De to andre er Nygata og Stenersgata.

  • Nr. 1: Fireetasjes forretningsgård oppført 1898–99 (ark. Ludwig Zapffe). B. J. Petterssons isenkramforretning var her i en årrekke fra da gården var ny. Gården har også inneholdt en tobakksfabrikk (Oslo Tobakksfabrikk), en sennepsfabrikk, trykkeri og leketøysfabrikk.
  • Nr. 2: Bygård fra 1909, oppført av papirfirmaet Brødrene Moltzau, ark. Einar Smith. Papirvarehandel i første etasje og kontorer i de øvrige etasjene. Familien hadde gården til rundt 1970, da den ble solgt til et interessentskap. Varemagasinet «Gunerius Pettersen» fikk kontorer i de fleste lokalene. En tid var det bingolokale i annen etasje. I 1980-årene kjøpte Olav Thon Guneriussenteret og denne gården.

Kilder og litteratur


Koordinater: 59.91406° N 10.75257° Ø