O. Mørk kolonialforretning
O. Mørk kolonialforretning var en kolonialforretning i Fossveien 21 øverst på Grünerløkka i Oslo. Forretningen ble startet opp i 1900 som en kolonial- og melkeforretning av Olivia Mørk.
Olivia Mørk var født Olivia Kareliussen Bråten 7. juni 1859 i Grue i Solør. Sammen med ektemannen Christian Olsen Mørk hadde Olivia i 1898 kjøpt hele leiegården i nummer 21. I Christians dagbok, sitert av oldebarnet, beskrives beslutningen slik:
Olivia var et godt forretningsmenneske og hadde sin oppmerksomhet stadig på å finne noe ved siden som kunne være til hjelp og bringe mer inntekter.[1] | ||
Dette var midt under byggeboomen i byen, med spekulasjoner på alle hold. Mørk-familien ble lurt, og tapte penger på den første bygården de kjøpte. Det var derfor en god del gjeld involvert i Fossveien 21 den første tida.
Ekteparet flytta inn i gården selv så snart den var ferdig, og bodde der fram til de i 1910 flytta videre til en villa i Kongsveien 80 på Holtet. En stund var det slik at i tillegg til ekteparet og de yngre barna bodde også døtrene Olga og Dagny med ektemenn og barn i gården [2]. Christians foreldre bodde også hos dem.
Barna - det ble elleve av dem - hjalp til i butikken etter hvert som de vokste til. Olivia var en aktiv drifter av kolonialen, og gjorde blant annet innkjøp hos grossister selv - men overlot skrivearbeid til andre.
Da Olivia døde i 1916, overtok parets yngste sønn Viktor, født 1892, driften av forretningen sammen med sin kone Martha. Han hadde da allerede vært aktiv del av kolonialarbeidet i flere år, og hadde fullført Otto Treiders Handelsskole. Konkurransen om kundene var stor i området - det var mange kolonialforretninger og melkebutikker på den øvre delen av Grünerløkka. Mørk økte lønnsomheten blant annet ved å levere til kunder i nærmiljøet på Holtet, og ved å foredle kaffebønner kjøpt i store kvanta, og ditto tørrfisk som ble bløtlagt i kjelleren i bygården[3].
Viktor Mørk drev kolonialforretningen videre helt til han pensjonerte seg i 1964. Han var en ivrig amatørfotograf, og i tillegg til familie og fritid fotograferte han gjerne forretningen. O. Mørks kolonial er derfor godt dokumentert helt fra 1920-tallet og til den stengte.
Referanser
Kilder
- Aarvig, Sigurd 2022. Min oldefar smeden. Kolofon forlag.
- Skuseth, Vegard 2023. Matbutikker. I Byminner : tidsskrift for Oslo museum. 2023 Vol. 68 Nr. 1
- Sveaas, Per Auen 2005. Slektsbok etter Christian Olsen Mørk / Familybook for descendants of Christian Olsen Mørk. Zoom grafisk.