Odd Grüner-Hegge

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Odd Grüner-Hegge
Foto: Atelier Rude /Oslo Museum (ca. 1935).
Fra en prøve med Filharmonisk Selskaps Orkester i Universitetets aula, Grüner-Hegge til høyre.

Odd Grüner-Hegge (født 23. september 1899 i Kristiania, død 11. mai 1973 i Oslo) var dirigent, pianist og komponist.

Han var en av 1900-tallets betydeligste norske dirigenter og huskes som sjefdirigent for Oslo-Filharmonien og som Den Norske Operas andre sjef.

Grüner-Hegge var en av de fremste representantene for den norske musikerstand og en av landets betydeligste dirigenter på 1900-tallet. I nesten 30 år var han tilknyttet Filharmonisk Selskaps Orkester (nå Oslo-Filharmonen), hovedsakelig som sjefsdirigent.

Filharmonisk Selskaps Orkester

Han ble sjefsdirigent sammen med Olav Kielland i 1931, men da orkesteret etter to år ville gå over til en modell med bare en sjefsdirigent, ble Kielland prefert da han angivelse hadde en bedre administrativ erfaring. Dette ble imidlertid dårlig kommunisert utad, og hele høsten 1933 raste det debatt i avisene om tilsidesettingen av Grüner-Hegge. Han fortsatte imidlertid som dirigent både her og andre steder, og da Kielland måtte gå av i 1945, var Grüner-Hegge tilbake som sjefsdirigent, en stilling han satt i til 1962.

Den Norske Opera

Han ble dirigent i Den Norske Opera da denne ble opprettet i 1957, og ble operasjef i 1961 da Kirsten Flagstad måtte trekke seg på grunn av sykdom, en stilling han hadde til han gikk av med pensjon, 70 år gammel i 1969.

Han stod dermed i fronten for utviklingen av to av landets fremste musikkinstitusjoner.

Kilder