Oddvar Foss

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Oddvar Foss (1921-2015) var filolog, lærer og journalist. Han var programleder og programredaktør i NRK i 40 år og regnes som NRKs første TV-programleder. Han var nyhetsoppleser i Dagsrevyen helt fra starten i 1958, og seinere var han leder for idretts- og reportasjeavdelingen og deretter for opplysningsavdelingen.

Foss vokste opp på gården Mellom-Hoen ved Hokksund i Øvre Eiker kommune. Foreldrene, Paul Foss og Magnhild Foss, var lærere.

Oddvar Foss ble cand. philol. ved Universitetet i Oslo i 1949 med en hovedoppgave med tittelen «Stedsnavn fra Eiker». Han var studierektor ved Årdal 1950-51, men arbeidet også i NRK Dagsnytt fra sommeren 1950 og ble fast ansatt i NRK i 1952. Han kom til TV-avdelingen allerede i 1958 og var med på å bygge opp denne avdelingen som nyhets- og sportsjournalist. I 1964 ble han ansatt som programredaktør og leder for idretts- og reportasjeavdelingen, og i 1973 ble han leder av NRKs opplysningsavdelingen med ansvar for programmer som tok opp samfunnsspørsmål og kultur. Han var en forkjemper for dokudramasjangeren og stod bak flere slike produksjoner. Foss var den første som produserte TV-sendinger i Norge fra idrettsarrangementer, stortingsmøter, teater, konserter og større begivenheter.

Kilder


Eksterne lenker