Oksetunge i Østfold
Oksetunge Anchusa officinalis er en art som vokser på tørre steder i Østfold og har en rødlig farge som senere går over i mørk blåfiolett.
Hyppighet og utbredelse
Oksetunge er trolig en fremmedart som er innført i mellomalderen som medisinplante. Den er sjelden i 5x5 km-skalaen og sjelden - spredt i 1x1 km-skalaen. Den har en sørlig og vestlig utbredelse med flest funn i Moss og på Hvaler[1].
Økologi
Oksetunge vokser på tørrbakker veikanter, åkerkanter, gårdsbruk, grustak, havner og ruderatmark. Oftest på baserik grunn[2].
Oppdagelseshistorikk
Robert Collett skriver i 1868 at oksetunge vokste ved ”Gaarden Kjølbo lidt søndenfor Kirken” på Kirkøya på Hvaler[3]. Det eldste belegget er samlet av Ingolf Riddervold på Hvaler 1884[4].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Øivind Johansen omtaler oksetunge fra Onsøy[5]. Det er et herbarieark som er påført ”Onsø?”. I Bohuslän er den mindre vanlig vid havet, mycket sällsynt i övrigt og oksetunge har flere forekomster i 2010 enn i 1950[6].
Forvaltningsstatus
Oksetunge regnes som livskraftig (LC) i Norge[7].
Kilder og litteratur
- ↑ Stabbetorp, Odd. Oksetunge i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Elven, Reidar, Charlotte S. Bjorå, Eli Fremstad, Hanne Hegre & Heidi Solstad 2022. Norsk flora, 8. utgåva. - Det norske samlaget, Oslo. 1255 s.
- ↑ Collett, Robert 1868. Zoologiske botaniske Observationer fra Hvaløerne. - Nyt Magazin for Naturvidenskaberne 15:1-84. Christiania.
- ↑ Riddervold, Ingolf, 1884. Herbarieark av oksetunge samlet på Hvaler. Digitalt på GBIF.
- ↑ Johansen, Øivind 1981. Onsøy’s flora. Østfold-natur 11. 103s.
- ↑ Blomgren, E., Falk, E. & Herloff, B. (red.) 2011. Bohusläns Flora.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av oksetunge Anchusa officinalis for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.