Ola Valen-Sendstad (f. 1946)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Ola Valen-sendstad 1946»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ola Valen-Sendstad
Ola Valen-Sendstad på trappa til Stein skole, 2006

Ola Valen-Sendstad (født 1. juni 1946) er tredje generasjon eier og driver av Herremyr Gård i Nes på Romerike.

Han er utdannet maskiningeniør, agronom og innen landbruksforsikring. Han har reformert torvdrifta og designet spesialmaskiner for torvhøsting: gravemaskin med lett marktrykk og modernisering av produksjonsutstyr for pakking av veksttorv. I 1981 bygget Ola ny produksjonshall og verksted, samt lagerbygg, på Herremyr. Han var mangeårig leder av Norske torv- og jordprodusenters bransjeforbund NTJB.

Oppvekst og utdanning

Ola er sønn av Asbjørg og Arne Valen-Sendstad og vokste opp på Herremyr som den tredje i en søskenflokk på fem. Han fikk tidlig mye ansvar - det var både husdyrstell og arbeid på jordet. Han ble glad i å jobbe hardt og var utholdende og hadde et godt hode. Etter folkeskoleår på Stein skole, ble det Runni realskole på Årnes. På fritiden drev han med speiding, friluftsliv og skihopping. Det var et aktivt miljø for skihoppsport i flatbygda Nes, og det fantes en rekke hoppbakker på stillas. På sitt beste deltok Ola i NM for juniorer.

16 år gammel flyttet han til Oslo for å gå på KG Kristelig gymnasium. I gymnastida fikk Ola ett års opphold som AFS-stipendiat i USA (Kewanee, Illinois). Etter eksamen reiste han til Berlin for å studere tannmedisin. Dette studiet ble finansiert av Willy Brandt-stipendet han oppnådde på grunn av sin aktive deltakelse i Ungdomsaksjonen på 1960-tallet. Aksjonen var ledet av Henry Dahl-Johannessen (Dalus) og var et ledd i arbeidet med å tilby barn fra det krigsherjede Berlin et sommeropphold med mat og omsorg hos familier i Norge.

Tannlegestudiet endte imidlertid etter to år, det var ikke det rette for Ola. Han reiste hjem og tok første avdeling på jusstudiet. Han ville drive farsgården og torvdrifta på Herremyr. Da måtte han, som sine forfedre, ta agronomutdannelse på Vinterlandbruksskolen i Oslo. Dette var i 1968. Senere ble det maskiningeniørutdanning på Oslo ingeniørhøgskole, der han tok sin diplomeksamen i 1972. Senere ble det eksamener ved Datahøyskolen BI og Forsikringsakademiet.

Arbeidsliv - Maskiningeniør, forsikringsmann og gründer

1972: Ola startet sitt arbeidsliv for alvor da hans far Arne ble syk i 1972. Før dette hadde han solid erfaring fra virksomheten på gården gjennom hele oppveksten. Nå ble det daglig ledelse av bedriften Herremyr Torv- og Huminalfabrikk. Ola ønsket å modernisere drifta og måtte investere i nytt utstyr og nye maskiner. Produksjonen ble optimalisert under Olas ledelse:

1974 Ny samarbeidsavtale med Norsk Hydro krevde økt produksjon pga stor etterspørsel etter Huminal. Ola inngikk produksjonsavtaler med 5 mindre torvfabrikker på Østlandet og 1 i Sverige ( Ullensaker, Høland, 2 i Våler i Solør, Skotterud og Bäckefors)

Produksjonsutstyret måtte han delvis designe selv og i samarbeid med ingeniørfirmaet Halvor Forberg i Larvik, ble det utviklet moderne blande- og pakkemaskiner for torvprodukter. Disse maskinene ble satt inn i produksjonen på Herremyr og i de 5 torvfabrikkene som inngikk i samarbeidet i Norge. Maskinene ble også solgt til torvprodusenter utenfor Norden bl.a. til Irland og Kanada.

1973-1976 Ola utviklet en gravemaskin med lett marktrykk for ferdsel og stikking av torvkumper på myr. Det svenske firmaet Vaggerydsgrävare AB laget først en prototype og senere ble den satt i full produksjon. (se bilde 1)

En annen suksess ble torvdumperen for transport på myr. Dumperen ble satt i produksjon og ble vist frem som en av årets nyheter på Elmia i Jønkøping 1976. Begge maskinene ble en suksess og var med på å mekanisere torvdrifta i Norden. (se bildet 2)

1979-1981 :Via sitt engasjement i IPS /Produksjonsutvikling ( International Peat Society) ble det et samarbeid med det kanadiske firmaet Tardiff & Sons i Shippagan, New Brunswick. Ola fikk da en mulighet til å forbedre firmaets høstemaskiner med bedre flyteevne. Dette samarbeidet ble et "turning point" i torvindustrien i det man gikk fra å høste klump til å vakuumhøste løs, harvet torv.

1981 Ny fabrikkbygning på Herremyr ble reist. Produksjon av pakket vare ble ytterligere mekanisert og varene be levert palletert for videre lagring og uttransportering.

1987 Nå ble det inngått samarbeid med Aker Norcem og Lettjord. Denne avtalen gikk videre i 1989 -1990

1990 Tetra-Pak/ Simontorp overtok og Ola ble ansatt som daglig leder i driftselskapet.

1993 Norsk Hydro overtok avtalen og fortsatte Huminalproduksjonen frem til 1997.

1994 Ola sluttet i driftsselskapet og begynte som storskadekonsulent i UNI Storebrand (nå IF)

1997 Magnus Valen-Sendstad overtok gårdsdrifta og dannet selskapet Herremyr Gård ANS senere AS der broren Mads er styremedlem.

2013 Ola ble offisielt pensjonist

2013 - dd (2022) aktiv i sitt eget konsulentfirma Ing Ola Valen-Sendstad

Familieliv

I 1970 giftet Ola seg med bibliotekar Karin (f. Jemtegaard, f.1949 ) i Bekkelaget kirke i Oslo. De bodde de første 10 årene i Oslo og fikk to sønner: Mads (f. 1971) og Magnus (f. 1974). Karin fullførte sin utdanning som bibliotekar ved Statens bibliotekhøgskole i 1979. Da Olas far Arne døde i 1980, flyttet familien til Herremyr som Ola hadde drevet siden 1970. I 1982 ble datteren Mathilde født. Barna gikk på hhv Udnes skole, Runni ungdomsskole og Nes videregående skole. Karin jobbet fast i Nes bibliotek fra 1992 og som biblioteksjef fra 1998-2017.

Ola og Karin er besteforeldre til 7 barn. De ble pensjonister i hhv 2013 og 2017.

Verv og stipend

  • 1972-2005: Sete i Representantskapet for Det norske Jord- og myrselskapNibio
  • 1980-1994: Norsk representant i IPS (International Peat Society), avd. Produksjon
  • 1964-1965: Stipendiat AFS i USA
  • 1966-1968: Willy Brandt stipend fra Berlin Senat mottatt for innsats i Ungdomsaksjonen
  • 1985-1989: Leder for Hvam IL i 3 år
  • 2008-  : Styremedlem "Stein skoles venner"

Kilder

  • Muntlig: Ola Valen-Sendstad
  • Diverse privat arkiv, dokumenter, fotoalbum m.m.
  • Ola Valen-Sendstad – 3 roller i norsk næringsliv (proff.no)

Bildegalleri