Arne Valen-Sendstad (1908–1980)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Asbjørg og Arne Valen-Sendstad, Magnhild Sendstad, brudgommens mor helt til venstre og Janna Jacobsen Lie, brudens mor nr to fra venstre.
Foto: Famliebilde (august 1940).

Arne Valen-Sendstad (født 27. mars 1908 i Kristiania, død 25. mars 1980) var jurist, gårdbruker og eier og leder av Herremyr torvfabrikk i Nes på Romerike.

Han ble født i St. Olavs gate 21 i Kristiania. Han var tredje barn av foreldrene Magnhild Erika Sendstad, f. Valen 1880-1959 og Aksel Sendstad (1872–1922). Arne hadde fem søsken; Olav Valen-Sendstad (1904–1963), teolog og filosof, Vesla Natvig (1905-1979), grafiker, Michael Andreas (1909-1920), Magne, teolog og generalsekretær i Det norske misjonsselskap og Fartein Valen-Sendstad, dr.philos og museumsdirektør på Maihaugen.

Faren Aksel kom fra gården SenstadNes på Hedmarken. Han var landbrukskandidat fra Ås, med økonomi og matematikk som særlige fagområder. Han hadde tidligere undervist som matematikklærer ved Notoddenseminaret der han traff Arnes mor som var elev på lærerseminaret. Han jobbet senere som lærer sammen med sin eldre bror, Olav Sendstad, landbruksøkonom, grunnlegger og skolestyrer på Vinterlandbruksskolen i Oslo. Aksel kjøpte bedriften Herremyr Torvfabrikk i 1906 (senere kalt Herremyr gård) og drev denne virksomheten i tillegg til lærergjerningen på Vinterlandbruksskolen frem til sin død i 1922.

Utdanning, arbeid og familieliv

Arne gikk folkeskole-årene på Bolteløkka skole, og deretter tok han middelskoleeksamenOslo katedralskole. Som 17-åring fikk han agronompraksis på gården Refsum i Sørum kommune. Denne gården var da eiet av onklene hans, Olav og Ingvald Sendstad. Disse onklene var ugifte og barnløse og Arne var påtenkt til å overta den store gården når tiden var inne. Etter praksistida tok han Vinterlandbruksskolen i 1928. Imidlertid svant planene og drømmen om Refsum, da onklene døde; Ingvald i 1927 og Olav i 1928. Arne var da 19-20 år gammel og hadde vært farløs siden han var 14. Han hadde ikke mulighet for å ta over Refsum, så den flotte gården gikk på salg.

Arne Valen-Sendstad som nyutdannet jurist.
Foto: familiealbum

Arne valgte mer utdanning og tok artium i 1931 ved Kristelig Gymnasium og deretter juridikum i 1936 ved Universitetet i Oslo. Nå fulgte en studenttilværelse med stor aktivitet; bl.a. var han med i ledelsen av Studentersamfunnet. I en 2-årsperiode praktiserte han som advokatfullmektig i Oslo ved Advokatfirmaet Qvale. Deretter ble det ny runde med utdanning og han ble student ved Landbrukshøyskolen på Ås og tok eksamen ved jordbrukslinja i 1939. Arne kunne nå kalle seg sakfører og landbrukskandidat (senere advokat og sivilagronom).

Krig og omveltning

Ved krigens begynnelse, den 14.august 1940, giftet Arne seg i Trefoldighetskirken i Oslo med Asbjørg Bergljot Jacobsen Lie fra Store Li på Klemetsrud.

Rett etter bryllupet flyttet de nygifte til Årnes i Nes på Romerike, der Arne ved arv overtok gården og torvfabrikken Herremyr.

Dette ble en stor endring i livet til de to nygifte; Asbjørg forlot en utfordrende jobb i Oslo Politikammers sedelighetsavdeling og Arne var ansatt som advokat i Statens kornforretning til 1940. Arnes mor Magnhild, som nå var 60 år gammel og enke i 18 år, hadde forpaktet bort Herremyr på 1930-tallet. Hennes ønske om at en av sønnene ville overta, ble nå innfridd av Arne og Asbjørg.

Ny epoke

Et nytt kapittel i Arne Valen-Sendstads liv ble nå innledet.

Fabrikkeier: han ble daglig leder av Herremyr Torvfabrikk, senere Herremyr Torv- og Huminalfabrikk med nærmere 200 ansatte i høysesongene. I 1953 inngikk Arne en avtale med Norsk Hydro om produksjon av Huminal veksttorv for grøntmarkedet. Driftsopplegget måtte endres og fabrikken bygges om slik at man kunne levere ferdig gjødslet og pakket vare i baller.

Bonde: På gården etablerte han og kona Asbjørg husdyrhold med variert buskap; arbeidshester, ammekyr/melkeproduksjon, gris, sau, høns og ender. Arne var tidlig ute med å satse på ammekyr-produksjon. I tillegg til gras, var det kornproduksjon og nybrottsarbeid.

Advokat: Han etablerte seg med sakførerpraksis på Årnes i leide lokaler i Grøndahlgården. Etter krigen fikk Arne mye å gjøre som sakfører (advokat) i det store Landssvikoppgjøret, med ansvar for Øvre Romerike. Han ansatte flere fullmektiger og en kontordame og kunne tituleres som "overrettssakfører" dvs han kunne føre saker for alle domstoler unntatt Høyesterett.

Sivilagronom: Arne ble interessert i landbruksforsikring med spesialområde taksering av skader og beregning av avbruddstap ved brann ol. Etter hvert fikk han oppdrag over hele landet fra forskjellige forsikringsselskaper.

Han underviste også som timelærer i landbruksøkonomi og landbruksfag på Hvam landbruksskole i flere år.

Familieliv

Asbjørg og Arne ble foreldre til fem barn i løpet av 8 år; to sønner og 3 døtre. Barna var Axel f.1941, Babill (eg Asbjørg Johanne) f. 1943, Ola f. 1946, Sigrid f. 1947 og Arnhild f. 1948. Alle barna gikk sine sju år på folkeskolen på Stein skole.

På Herremyr var det en stor husholdning med mye matlaging og ellers mange arbeidsoppgaver. Det var ansatt en hushjelp og også periodevis hjelp til husdyrholdet. Barna bidro med det de kunne og alle hadde oppgaver. Arne og Asbjørg var aktive i menigheten og de førte et åpent hus.

Arne var kunnskapsrik med interesse for kunst og litteratur. Han leste mye, særlig skjønnlitteratur og var trofast låner i det kommunale Nes bibliotek. Arnes helse sviktet da han fikk hjerneslag bare 64 år gammel i 1972. Han klarte å trene seg opp til å ta bilsertifikatet på nytt og hadde en sjelden livsglede. Arne og Asbjørg ble besteforeldre til 12 barnebarn og han trivdes ved å være sammen med de små.

Arne døde den 25.mars 1980 etter kort tids sykeleie. Det står bare gode minner igjen etter Arne Valen-Sendstad. Han var en hedersmann.

Verv og utmerkelse

Arne Valen-Sendstad hadde flere verv relatert til arbeid og frivillighet, blant annet:

Formann i Torvstrøfabrikantenes Forening i en årrekke.

Sete i Representantskapet i Det norske Myrselskab i mange år.

Kirkeverge i Udenes kirke i mer enn 20 år frem til 1972

Opprettelse av lokal KFUM- speiderforening i 1952 i samarbeid Henry Dahl-Johannessen.

Utmerkelse

Diplom 1946 : Organisasjonen XU, tilsluttet Forsvarets overkommando, for hjelp og støtte under okkupasjonstiden.

Kilder