Olav Bismo

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Olav Bismo (født 1917, død 22. oktober 1944 på Lillehammer sykehus), i dagligtale bare Ola, fra Otta i Gudbrandsdalen var motstandsmann under andre verdenskrig.

Han var eldst av sju søsken. Bismo var aktiv i lokalmiljøet på Otta og dreiv blant annet med musikk, amatørrevyer og idrett. Han var kretsmester i høydehopp.

Ved krigsutbruddet i 1940 var Olav Bismo formann i Otta Idrettslag og altmuligmann ved Otta Apotek. Han deltok i felttoget på Østlandet i aprildagene, og etter kapitulasjonen kom han raskt med i motstandsbevegelsen. Bismo ble avsnittsjef i Milorg.

Lokalhistorikeren Per Erling Bakke skriver at «Tyske gestapister og deres norske medhjelpere var stadig på ferde for å avsløre dem som drev motstandsarbeid. Lørdag morgen den 21. oktober 1944 ble Olas skjebnedag. En norsk gestapomedhjelper skjøt og såret ham med tre revolverskudd i barndomsheimen». Bismo døde på Lillehammer sykehus natt til 22. oktober.

Drapsmannen, gestapisten Arne Braa Saatvedt, ble høsten 1945 dømt til døden for drapet på Bismo og mishandling av en fange i Hamar kretsfengsel. Dommen ble fullbyrda på Akershus festning 20. oktober.

I jernbaneparken på Otta står det en bautastein som hedrer Olav Bismo. Olav Bismos gate er oppkalt etter han.

Kilder og litteratur