Oluf Davidsen Ulvetangen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra avdukingen av bautaen ved Klemsdal 1. juni 1930.
Lokale ungdommer fikk låne kavaleriuniformer og fylte rollene som «soldater» til hest, foran de ti menige står «løytnant» Einar Bergli. Bak ham Johan Askersby, Kr. O. Spydevold, Nils Aarbu, Marius Bergby, Johan Haven, Johan Spydevold, Andersen Stomperud, ukjent, Ole Sandaker og Gunder Bergby.
Foto: Carl Olsen Torp (Varteig Historielags fotosamling)

Oluf Davidsen Ulvetangen (også kjent som Ole, d. 27. november 1718 på Klemsdal i Varteig) var en husmann som bodde på plassen Ulvetangen under Hasle, nede ved elva øst for Nipa i Varteig i 1718. Ifølge muntlige overleveringer skal han bare ha vært en 18–20 år gammel på den tiden.

Dette var i tiden under den store nordiske krig, nordmennene hadde trukket seg tilbake bak Glomma og Karl XIIs tropper gjennomsøker Østfold. Ved Hafslund hadde oberst Stenflycht og hans lille dragon-avdeling slått leir 25. november, og dagen etter fortsatte de nordover til Nipa på treflåter. Planen var å gå via Varteig kirke, og for å klare dette trengte de lokalkjente «veivisere» – frivillige eller ei. Slike ble truet og tvunget til å tjene troppene. Da dragonene landet mørknet det, de for vill og shanghaiet Oluf ved Hasle 26. november.

Oluf Davidsen var etter hva folk sa skarp, noe han beviste da han tok rytterstyrken med på en stor omvei. Først dro de over en smal og elendig sti gjennom skogen til Bergby der de slo leir for natten sent på kvelden. Neste dag ledet han dem til Sikkeland, Brusevold og Klemsdal der han ledet dem i ring. Da de kom tilbake til Klemsdal ble det klart at Oluf hadde forsinket og lurt dem. På Klemsdal fanget de en skomaker som de trolig trengte til å reparere noe seletøy, og han fortalte dem at de ikke var underveis til kirken. Før svenskene tok med seg en kvegflokk fra Klemsdal når de dro mot Brusevold og Belsby på veien til kirken, skjøt de Oluf på gårdsveien til Klemsdal. Det sies at gresset skal ha vanskelig for å gro på stedet der svenskene skjøt Oluf.

Oberst Stenflycht måtte etter kort tid trekke seg tilbake sørover og 30. november 1718 ble kong Karl den XII skutt ved Fredriksten festning.

Bautaen ved Klemsdal

Ideen om å reise en bauta til minne om hans heltemodige opptreden kom på slutten av 1920-årene, og en komitè som skulle planlegge dette ble dannet. Det var flere forslag til plassering som ved Bygdehallen, på kirkegården og ved Klemsdal. Plassen som ble valgt lå ved Klemsdal langs veien mellom Varteig kirke og Sikkeland, nær stedet det sies han ble skutt av svenskene. Pengeinnsamlingen var ikke noe problem, for interessen var stor – men det å finne et godt emne til bautaen viste seg å være vanskelig. Til slutt klarte de å ta ut et emne på Anton Bergbys eiendom, dette ble tilhugd av stenhugger Solbakken fra Idd, mens Hans Gabestad stod for inskripsjonen.

Planen var at den skulle avdukes på 17. mai 1930, men bautaen ble ikke ferdig i tide så arrangementet ble utsat til søndag 1. juni. Regien ved avdukingen tok Varteig Bygdelag seg av, og programmet var stort. Dagen begynte med en festgudstjeneste ved sogneprest Birger Sinding der både Musikkforeningen Klang og Ise sangkor deltok. Det var flere talere, og både ordfører og fylkesmann var innbudt. I tillegg hadde noen av ungdommene på Ise fått låne uniformer fra Kavaleriets befalsskole og kom ridende. Arrangementet ble avsluttet med at alle sang «Gud signe Norigs land».

Bautaen måler ca 3 x 1 x 0.8 m og har følgende inskripsjon hugget inn:

Bautaen i juni 2010.
Foto: Siri Johannessen
Til minne om
Oluf Davidsen
Ulvetangen
som 26-27 novbr
1718
ledet vill en
fientlig styrke
på innmarsj i
landet og måtte
derfor bøte med livet
Reist med takk fra
bygdefolket i Varteig
1. juni i 1930.
Her han livet gav
for folk og land.
Er Norge i fare
gjør du som han

Kilder

  • Bjerke, Alf E.: Nordens løve : Karl 12. i Norge : felttogene i 1716 og 1718, s. 231 ff, Oslo : Aschehoug, 1992, ISBN 8203169465.
  • Spydevold, Olav: Varteig : en liten bygds historie fra gammel tid til våre dager, s. 64 ff, [Varteig] : [Varteig kommune], 1956.
  • Varteig Historielags fotosamling.