Oluff Sundmann ved Leirsund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sundmannen setter reisende over elven. Tegning av Eli Møller

Oluff Sundmann ved Leirsund er den første sundmannen vi kjenner navnet til ved dette sundstedet. I året 1557 oppsto en episode som for alltid har knyttet ham til historien om sundstedet. Før broen ble bygget, var det sundmannens jobb å frakte mennesker og dyr over elven på en tømmerflåte.

En dag det nevnte året skulle Oluff sette Herr Gulbrand, som var prest ved Gudleiv Asakar Kirkja, over sundet, men denne overfarten fikk et dramatisk utfall. Av grunner vi ikke kjenner, oppsto en krangel mellom presten og sundmannen. Krangelen endte med at Oluff ga presten en smak av kniven og påførte ham et blødende sår. Å skade en øvrighetsperson på legemet var en alvorlig sak den gang som nå. Saken endte med at sundmannen ble dømt til å betale 2 daler i bot for det ”blorinde” han ga presten Gulbrand. Boten er ført i Lensregnskapene, og således er hendelsen dokumentert.

Leirsund hadde gjestgiveri, og det var betydelig salg av sterke drikker der. Ved sundet gikk det rett livlig for seg mang en gang. Det var ofte krangel mellom sundmannen og de reisende, og neveretten ble nyttet. Kan det ha vært prestens påtale av de usømmelige forholdene ved sundet som var årsaken til krangelen?

Kilde