Olympen restaurant

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Olympen, på folkemunne kjent som «Lompa».
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Olympen restaurant, på folkemunne «Lompa», holder til i Grønlandsleiret 15 i Oslo. Bygningen fra 1882 ble oppført for Schous bryggeri med Herman Major Backer som arkitekt. Olympen åpna der i 1899. Det hadde da i noen år vært teater i første etasje.

Olympen har tradisjonelt vært en brun kafé, og var fram til 1963 å regne som en ølhall. Det kom i 1963 inn nye eiere som begynte overgangen til en vanlig restaurant, og i dag er Olympen et brasserie.

Restauranten ble i 1927 ominnreda og utvida av arkitekt Lars Backer, som var sønn av Herman Major Backer. I 1928 ble den så dekorert med malerier av Hans Henrik Sartz Backer, med motiver fra Grønland og Enerhaugen. Interiøret ble pussa opp 2006–2009; Backers malerier har blitt beholdt.

I andre etasje, med separat inngang, finner man nattklubben Pigalle. Lompa uteservering og Ølhallen er utskilt som to separate enheter, men er tett knytta til Olympen.


Om nyåpningen 12. desember 1963

Interiørmotiv fra Olympen, med Hans Henrik Backers malerier fra slutten av 1920-tallet.

Etter en restaureringsperioden ble nye Olympen åpnet 12. desember 1963, under ledelsen av restauratør Thorleif Almlie og kona Gunvor. Åpningen ble omtalt i Aftenposten dagen etter (utdrag):

Igår ble Olympen innviet i helt nytt interiør. Restauratør Thorleif Almlie og frue Gunvor har satset meget på å skape et vakkert, trivelig lokale, samtidig som de har villet bevare det gamle Grønlands- og Enerhaugmiljø. Teatermaler Harry Anders har ledet det tekniske og kunstneriske arbeide, og har med stor pietet formet en harmonisk ramme omkring Christiania-maleren Henrik Backers mesterlige østkantbilder. U-banestasjonen fører utvilsomt til at Grønland blir et travelt sentrum, og det gamle Leret en gjennomfartsåre som ville tatt pusten fra de gamle gutta på "Kutørje".

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.912194° N 10.764428° Ø