Orklandbadet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Orklandbadet
Foto: Eva Rogneflåten, 2021

Orklandbadet ble stifta 25.10.2017 og er et folkehelsesenter lokalisert i området Idrettsparken, Gammelosen i Orkanger, ca. 4 mil sør for Trondheim. Orklandbadet er ett av landets største og fineste badeanlegg med åtte basseng, badstuer og sklie. I tillegg til badeanlegget huser Orklandbadet treningssenter, klatrehall og idrettshall. Flere kommunale helsetjenester innen helse, fysio- og ergoterapi, psykisk helse og )Familiens hus er også lokalisert her.

Basseng

Aktivitetsbasseng

Dette er et spennende basseng med masse aktiviteter. Her har de blant annet et motstrømsanlegg (strømkanal) og bølgebasseng med ulike bølgehøyder og bølgemønster. De har også en klatrevegg, samt mange fontener, bobler, vannsopper. Dybden er 1,30 meter og har en vanntemperatur på 30 grader.

Barnebasseng

Barnebassenget er for de minste. Det inneholder en strand som går fra kanten og ned til maks 0,30 meter dybde og har en temperatur på hele 34 grader som gjør at de minste krabatene ikke fryser. Bassenget har flere morsomme aktiviteter som sklie, vannsopp og spruteaktiviteter. Og selvfølgelig flyteleker.

Idrettsbasseng

Orklandbadets idrettsbasseng i stål inneholder 6 konkurransebaner som betyr at de er ekstra brede (2,5 meter). Det betyr god plass til trim, trening og aktivitet. De har profesjonelle startpaller, samme som benyttes i VM og OL (Omega), for de som er kvalitetsbevisste på å trene på gode starter. Bassenget har dybde fra 1,30 m til 1,80 og har en vanntemperatur på ca. 27 grader.

Opplæringsbasseng

I opplæringsbassenget foregår mye av svømmeopplæringen på dagtid. Bassenget er åpent for publikum såfremt bassenget ikke er i bruk av organiserte kurs og skoler. Bassenget har en såkalt «heve og senkebunn», som betyr at de kan heve og senke bunnen slik at dybden i bassenget kan tilpasses brukerne. Bassenget er av stål og har dybde fra 0 – 1,60 m og er hele 34 grader varmt.

Stupebasseng

Det finnes 3 stupebrett i stupebassenget. Høyde på 1 og 3 meter sviktbrett, så her er det mulig å ta elegante stup for både liten og stor, samt 5 meter med fast tårn for de modigste. Bassenget er 3,8 meter dypt og har en vanntemperatur på ca. 27 grader.

Terapibasseng

Dette bassenget kan benyttes til terapi og velvære. Det har en egen rullestolrampe som gjør det mulig for alle å komme lett i vannet. Bassenget har en såkalt «heve og senkebunn», som betyr at en kan heve og senke bunnen slik at dybden i bassenget kan tilpasses brukerne. Dette bassenget er skjermet litt fra de andre bassengene, slik at de som har spesielle behov, kan benytte dette uten sjenanse fra andre. Bassenget er av stål og har dybde fra 0 – 1,60 m og er hele 34 grader varmt.



Badstuer

Orklandbadet har to badstuer, en for menn og en for kvinner og er plassert ved Velværebassenget. Badstuarealet har dusjanlegg.

Jacuzzi

Jacuzzi må alle badeanlegg ha. I Orklandbadet er det plass til 8-10 personer samtidig. Bobler og massasjedyser i sete og rygg. Jacuzzien har hele 38 grader og er badets varmeste basseng.

Vannsklie

Orklandbadet har en vannsklie på hele 75 meter. Den har flere «fall» og krappe svinger. Bremsebassenget er i selve sklien for «sikker landing» også for de minste. Sklien har en elektronisk tidtaking som viser hvor fort en har sklidd.

Velværebasseng

Dette bassenget er plassert lengst mot nord og har en fantastisk utsikt mot Vannspeilet og Gammelosen. Bassenget har flere velværeelementer som liggeboblebenker, boblebenker og massasjedyser som gir en stiv og støl kropp en behagelig følelse. Velvære er viktig. Bassenget har farget undervannsbelysning og er hele 34 grader varmt.



Treningssenter

Orklandbadet har et topp moderne treningssenter med bra og variert utstyr. En kan løpe på tredemøllene og samtidig se utover bassenganlegget mens en trener. Det er tre store saler med utstyr, samt en gruppetreningssal. Arealet er på 600 kvm.

Uteområdet

Nærhet til Vannspeilet

En har tilgang til uteområdet slik at en kan sole deg og bade på stranda om en ønsker. En låser seg inn igjen ved bruk av armbåndet en får utdelt ved inngang.

Klatrehallen

Orklandbadet ønsker velkommen til et av Norges største og mest komplette klatreanlegg. Selve klatrehallen ble åpna i 2013 og var fram til 2020 eid og drevet av Orkla fjellsportklubb. I 2020 ble selve bygningen overtatt av Orkland kommune og hallen drives i dag av Orklandbadet KF. Klatreveggene eies fortsatt av Orkla fjellsportklubb som også har ansvar for drift og vedlikehold av veggene.

Klatrehallen er 18,5 m lang, 14 m bred og 15 m høy (innvendige mål). Denne størrelsen gjør at senteret huser nesten 1000 m2 med klatrevegg, noe som gjør det til et av landets største anlegg for innendørs tauklatring, og det eneste i Trøndelag som tilfredsstiller kravene til internasjonale konkurranser.

Klatreveggenes høyde og helning varierer sterkt. Dette for å kunne dekke hele spekteret fra lange og kraftig overhengende konkurransevegger, via slakere treningsvegger og mosjonsvegger, til noe kortere kurs- og nybegynnervegger. Dette spekteret vil da dekke behovet for spesialtilpassing av klatreruter til de fleste brukergrupper.

Ny buldrehall i 2020

Våren 2020 ble hallen utvida og de åpna et eget buldreområde med omtrent 300 m2 buldrevegg. Dette kommer i tillegg til den ca 70 m2 store buldreveggen som er i anlegget fra før.

Barneavdeling

Orklandbadet er ett av få klatreanlegg i landet som tilbyr et eget område for barn i samme område som resten av klatrearealet. Dette området er spesialdesignet av dem selv i samarbeid med leverandøren. Her kan de minste barna klatre, krype, skli og leke seg samtidig som foreldrene klatrer i de store veggene. De fleste barn vil finne spennende utfordringer der.

Bankplatået

Over buldringa og barneklatringa ligger det en mesanin som går under navnet «Bankplatået» etter en av våre hovedsamarbeidspartnere, Orkla sparebank. Her ligger det flere 10,5 m høye vertikale vegger som i utgangspunktet egner seg godt for både nybegynnere og kursvirksomhet.

Pilaren

En av hallens mest luftige deler er pilaren. Denne går fra gulv til tak. På toppen er det på den ene sida en plattform med tilkomst via leider på baksida. Det er også mulighet for forbindelse over til hovedveggen.

Hovedveggen

Denne veggen innehar hele spekteret av utfordringer. Fra den vertikale mosaikkfargede veggen til den bratteste delen av veggen med hele åtte meter overheng. Dette er å regne som en av landets mest spektakulære konkurransevegger.

Rissveggen

Dette er en spennende nyskapning fra Tjelmeland friksjon – utviklet spesielt for Klatrehallen. En vegg med unike rissformasjoner for de som savner de sugende lange rissene når det trønderske klimaet tvinger oss innendørs.

Rappellen

Leideren på baksida av pilaren tar deg fra bankplatået til 13 meter over gulvnivå. Her vil det ved spesielle anledninger være mulig å rappellere. Denne er tenkt brukt til trening for yrkesgrupper som har behov for øving på rappellering, slik som for eksempel redningsarbeidere - og selvfølgelig til events med bedrifter og andre grupper.

«Fritt fall»

En av Klatrehallens litt spesielle attraksjoner er muligheten for å hoppe ut fra rappellplattformen i «fritt fall». Her får du et sugende fall på 4-5 meter før du bremses og fires ned mot gulvet. Perfekt for arrangement og eventer.

Autobelay

I Klatrehallen har de fire autobelayer/automatiske sikrere. Her har en mulighet til å klatre 15 meter opp – uten å være avhengig av å ha med seg sikrer. Disse innretningene er perfekt for ei treningsøkt og kan brukes av både barn og voksne.

Åpent fagverk i taket

Klatrehallen har valgt å legge åpent fagverk av stål i taket. Dette er dimensjonert for at folk skal kunne klatre i. Bakgrunnen for tilbudet er behovet for lokaler for kurs i blant annet tilkomstteknikk. I tillegg har de muligheten til å henge opp andre «høye element» som kan brukes i ulike aktiviteter.

Stolpehull i gulvet

På gulvet har de etablert to «brønner» for oppsett av strømstolper ved behov. Disse vil bli brukt av e-verksmontører til vedlikeholdstrening/redningstrening.

Sjakt på baksida av klatrevegg

I tilknytning til rappellplattformen etableres det en sjakt på baksida av klatreveggen på Bankplatået. Denne er for trening på kameratredning i forbindelse med kurs i tilkomstteknikk.

Orklahallen

Orklandbadet inneholder også egen treningshall - Orklahallen. Den har tre håndballbaner (merka for håndball, badminton og volleyball). Den har også en basis turnhall. Alle banene kan slås sammen til én hall og benyttes til messer, konserter o.l. Orklahallen har ca. 4.000 kvadratmeter med parkettgulv, kjøkken, klubbrom og sosialt rom. Den inneholder også sceneelementer til en scene på 120 kvadratmeter, samt stoler og bord til ca. 1.500 personer.

Billedgalleri

Kilder og litteratur

  • Morken, Catharina: Orklandbadet - Et av Norges flotteste anlegg. Sør-Trøndelag, torsdag 18. juni 2020, s. 30-31. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Rise, Ola Marius Grønmyhr: ST fikk en sniktitt i folkehelsesenteret. Sør-Trøndelag, torsdag 10. oktober 2019, s. 24-25. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Rise, Ola Marius Grønmyhr: Nå er åpningsdatoen satt, men… Noen får hoppe i bassenget allerede om to uker. Sør-Trøndelag, torsdag 13. februar 2020, s. 25. Digital versjonNettbiblioteket.