Orvar Thorsrud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Orvar Thorsrud (født 1892 død 1924) var maler og tegner. Det er for en stor del ukjent hva slags formell utdanning han fikk, selv om det er kjent at han reiste til Oslo for undervisning.

I perioden 1910 til 1912 studerer han ved Christiania Malerskole og det er kjent at han leverer malerier til Høstutstillingen men det er usikkert om han ble antatt. På skisser han har etterlatt seg er det stadig et motiv som dukker opp, frosken i eventyret som trår og trår for å få en smørkladd i en rømmebolle.

Av hans mest kjente malerier er portrettet av Aasmund Olavsson Vinje som henger i Vinjestova på Eidsbugarden. Hans tegninger er gjort kjent gjennom illustrasjoner til Mikkjel Fønhus sine artikler og historier i blader og magasiner.

Jeg prater hesteprat, leser stamtavler og trevler hestebein, men under alt dette lider jeg av ulykkelig kjærlighet til kunsten.
– Orvar Thorsrud

Han kjøpte og drev gården Sessrud på Veme i Ytre Soknedalen og drev denne så lenge han klarte, selv om det fremgår av hans korrespondanse at han bare er måtelig interessert i gårdsarbeid.

Thorsrud hadde tuberkulose, og mye av hans kjente korrespondanse dreier seg om sykdommen, som han stadig vender tilbake til. I ett av kortene han skrev forteller han at han og Henrik Sørensen planlegger å dra til Frankrike for å lære mer kunstmaling. På grunn av forverring av hans sykdom blir dette aldri noe av.