Oslo Konserthus

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Oslo konserthus»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Oslo konserthus.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013).

Oslo Konserthus ble åpna i 1977 med adresse Munkedamsveien 14 og hovedinngang fra Johan Svendsens plass. Oslo-Filharmonien har tilhold der, og det arrangeres konserter innen en rekke musikksjangre.

De første konkrete planene om et konserthus i Oslo ble lagt fram i 1952. Dette førte til at kommunen oppretta en komité. Det ble utlyst en arkitektkonkurranse, som ble vunnet av svensken Gösta Åbergh. I 1966 ble selskapet Oslo Konserthus A/S etablert for å gjennomføre tiltaket. Oslo kommune sto for finansieringa, og det kom også et statlig bidrag. Etter åpninga ble aksjeselskapet oppløst, og konserthuset ble organisert som et kommunalt foretak.

Bygningen består av fire deler som henger sammen. Utvending er bygget kledd med lys tolgagranitt, og innvendig med marmor og mahogni.

Den store konsertsalen har 1440 sitteplasser. Podiet er hydraulisk regulerbart, og er på 230 kvadratmeter. Orgelet i denne salen har 90 stemmer. Det er også en liten sal med 266 sitteplasser og en mobil stoltribune. Ellers i huset finner man fjorten kunstner- og øvelsesrom, serveringssteder og administrasjonslokaler.

Litteratur og kilder


Koordinater: 59.9131° N 10.7296° Ø