Oslo prestefrueforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Prestekoneforeningen i Kristiania ble stiftet 21. september 1922. Fru Nielsen, Lilleborg, hadde den dagen innbudt de prestefruer fra Kristiania som var på prestekonemøte i Larvik, samt noen få andre. Den lille kretsen ble da enig om å fortsette som en forening, med møte en gang hver måned. Det var 12 tilstedeværende prestefruer.

Artikkelen er basert på gjennomgåelse og utdrag av foreningens styre- og møteprotokoller i tidsrommet fra oppstarten i 1922 til og med okkupasjonsårene.

Opprettelse 1922

De møttes i oktober 1922 hos fru Welle, Bogstadveien kapell. Frøken Normann, assistent ved Sagene asyl, som hadde vært i Tyskland og studert barnehaver, ga en oversikt over innredning og arbeidsmetoder der nede. Fru Nielsen, Lilleborg, ble enstemmig valgt til formann, og som hennes hjelpere, fru Johnsen, Matteus og fru Gjessing, Wexels. Det var 14 tilstedeværende. På møte i november hos fru Kobro, Diakonhjemmet, var det spørsmål om foreningens målsetting: utvortes mål eller personlig utvikling. Det ble enighet om at man foreløpig ikke skulle sette ytre mål. Det var 18 tilstedeværende. Møte i desember hos fru Gjessing, Wexels, dreide seg om hvordan foreningen skulle utvides. Det ble enighet om, at foreløpig skulle den som hadde foreningen hos seg, ha anledning til å be sine personlige bekjente blant prestefruene. Det var 17 tilstedeværende.

Møter 1923-1926

På møte i januar 1923, hos fru Aarestrup, Sagene, ble det holdt et meget interessant foredrag av fru Pleim, fabrikkinspektrise, som ga en grei oversikt over hva som var gjort for å lette arbeidernes kår både sanitært og økonomisk i løpet av de siste 20 år. På møte i februar, som formiddagstreff hos fru Friedrichsen, tok man opp foreningsarbeidet. I mars, hos fru Moe, fortalte fruene Klæboe, Iversen og Kornelius om ungdomsarbeid i deres menigheter. I aprilmøte, hos fru Klæboe, talte prestefruene om de gamle prestehjem og de nye. Møte i mai, hos fru Kobro, hadde 25 tilstedeværende. På møte i juni, hos fru Breda, Botsfengslets prestebolig, med 30 tilstedeværende, ble det holdt et foredrag av pastor Breda om «Forsorgsarbeid for fangenes familier». På møte i september, på årsdagen for stiftelsen av foreningen, hos fru Godal, Vestre Aker, med 20 tilstedeværende, ble det besluttet å holde valg på styre neste møte. På møte i oktober hos fru Blaauw, Grorud, ble det gamle styret gjenvalgt, med styreformann fru Nielsen, Lilleborg, og styremedlemmer fruene Gjessing, Johnsen, Friedrichsen og Moe. Det var på møte i november, hos fru Vik, livlig diskusjon i forbindelse med utgivelsen Sigrid Undsets «Kristin Lavrandsdatter». På siste møte det året, hos fru Johnsen, var det bare andakt, selskapelig samvær og sang.

I 1924 ble det ikke avholdt møter i juni, juli og august. I januar, på møte hos fru Iversen, fortalte Dagny Johnsen om «Prestekoner fra Madagaskar». I februar, hos fru Selmer, var det 36 tilstedeværende, hvor en diakonisse fortalte om «Diakonissearbeidet og utdannelsen». I mars hos fru Maroni, holdt fru Kornelius foredrag om «Plikt», som skapte livlig debatt. I april, tredje påskedag hos fru Norman, holdt fru Breda et foredrag om «Glede». På maimøte, hos fru Hansen, refererte fru Bretteville-Iversen om det nye salmebokutkast. På det første møte etter sommer, i september, hos fru Dagny Selmer, refererte fru Selmer fra prestekonemøte i Tromsø, og fru Kornelius fra søndagsskolemøte. I oktober, hos fru Kornelius, fortalte fru Strøm-Andersen om «Den franske kvinne». Det var valg og gjenvalg. På årets siste møte i november, hos fru Hvalby, holdt fru Sinding foredrag.

I januar 1925 holdtes fellesmøte for presteforeningen og prestekoneforeningen i Trefoldighets menighetshus, hvor reininspektør pastor Nissen holdt foredrag med lysbilder fra Finland. På møte i februar, hos fru Grønland, holdt sogneprest Grønland et meget interessant foredrag om «Kunst og kristendom». I mars, hos fru Dietrichson, holdt politimester Grundt foredrag om «Politikk», med etterfølgende innsamling til en adresse fra de norske prestefruer til de amerikanske i anledning av hundreårsjubileet. I april, hos fru Halvorsen, ble det holdt foredrag av fru Piene om «Hjemmet og ungdommen». Adressen til de amerikanske prestefruer ble samtidig fremmet, og fru Selmer ba fru Michelet om å oversette den fra de norske prestefruer. I mai hos fru Hygen, holdt minister Svendson foredrag om «Den norske kirke i Amerika». I september, hos fru Hertzberg, talte pastor Hertzberg om «Prestenes småkirke». Møte i oktober var ikke vanlig møte på grunn av prestenes generalforsamling. Det ble holdt under meget stor tilslutning. Møte i november, hos fru Gjesdahl, Frogner, med valg. Fru Nielsen innledet diskusjon med «Prestekonen som individ». Det var ikke møte i desember.

På møte i januar 1926 hos fru Steen, fortalte frøken Henny Dons om K.F.U.K som enkeltforening og som ledd i verdensforbundet. Det ble holdt taler, og 55 tilstedeværende. På møte i februar 1926 hos fru Widerø, Grefsen, fortalte doktor Gjessing, som var lege på Dikemark sykehus, i en fengslende og underholdende form om en del forskjellige former for sinnsykdom. Det var underlig å høre hvorledes vitenskapen mer og mer fikk øynene opp for, at det fysiske ofte spilte den største rolle ved sykdommen. Foredraget var så interessant at de ønsket ham tilbake til høsten. Møte i mars var lagt til K.F.U.K, hvor gjestene også var hjemmeværende misjonsfruer samt fru statsminister Lyche og fru høyesterettsassessor Hambro. På møte i april, hos fru Fadnes, var det et interessant foredrag av frøken Aasland kurs om «Statens kurser». I mai, hos fru Gude-Due, fortalte frøken Nanna Michelet fra student settlermentet. I juni, var foreningen innbudt som fru sogneprest Nielsens gjester, til Lilleborg menighets hvilehjem «Solvik» på Blylaget, Nesodden. På møte i september, hos fru Brekke, holdt pastor Brekke et fengslende foredrag om «Oslo Indremisjons historie». I oktober, hos fru Kobro, Diakonhjemmet, fortalte fru Nielsen fra det danske prestekonemøte på Nyborg. Det var valg, og styret besto nå av fru Selmer som formann med styremedlemmene fru Kornelius, fru Normann, fru Wiik og fru Kobro. På møte i november, hos fru Aarestrup, ga frøken Margrethe Parm innblikk i nåtidens forskjellige kvinnetyper. Hun kom inn på Solveig i Peer Gynt.

Møter 1927-1930

På møte i januar 1927 hos fru Lexow–Boeck, ble det nedsatt en komite for å samle inn penger til utsmykning av vinduene i Nidarosdomen, konkret et større håndarbeid. Senere fortalte frøken Aubert Lindbæk om Nordpol-farernes ankomst til Roma, og om general Nobile, og avsluttet med en fengslende skildring av utgravningene som pågikk i Grekenland. Til sammen 35 tilstedeværende. På møte i februar hos fru Godal, vestre Aker prestegård, ble det bestemt at foreningen nå skulle hete Oslo prestefrueforening, og ikke Oslo prestekoneforening. På møte i mars, i lokalet til Oslo K.F.U.K var det foredrag av Borge Petersen om hva man kunne gjøre for hjemløs studerende ungdom, med henblikk på hva som ble gjort i Amerika. Med i alt 40 tilstedeværende. Aprilmøte var sammen med presteforeningen i Uranienborg menighetshus, begge var sogneprest Lexow-Boeck frues gjester. Hovedinteressen samlet seg om kaptein Riiser-Larsens beretning om Nordpolsferden. Møte i mai, hos doktor Moe, var med foredrag av professor Olaf Moe om «Sogneprest Jonas Dahls salmediktning». I september var de, etter innbydelse av sogneprest Eriksen, samlet i Vålerengens hyggelige prestegård. Fru Marie Michelets talte om husmorsaken. På møte i oktober, i Grønlands menighetshus, holdt fru Ingeborg Boje foredrag om «Kvinner og politikk». Hun mente det var nødvendig at kvinnene interesserte seg for samfunnet og oppgavene der. På novembermøte, på Diakonhjemmet, var også prestene innbudt.

I 1928 ble det ikke avholdt møter i sommermånedene. Møte i januar, i den svenske kirke etter innbydelse av pastor Lyth og frue, og med foredrag av fruen. På møte i februar, hos pastor Kjeld Stub, ble det holdt et meget interessant foredrag av dr. theol. Kr. Schjeldrup om Therese Neumann. Det ble foretatt valg på to nye styremedlemmer i stedet for fru Normann og fru Kornelius. For sistnevnte ble valgt fru pastor Karlsen, mens fru Normann ble gjenvalgt. Det ble fastsatt en årlig kontingent på 3 kroner for hvert medlem. I mars, åpent møte i Rådhushospitset. Møtet var avertert. Det var 37 tilstedeværende. Foredrag av frøken Villa Vinsnes om «Kina». I april, også møte i Rådhushospitset, hvor fru Marie Michelets holdt foredrag om «Hemmets vecka» i Sverige. Møte i mai, i Diakonhjemmets prestebolig, med foredrag av fru Meyer. På møte, i september, i Rådhushospitset holdt fru Nielsen foredrag om «Prestehjemmets betydning». På møte, hos fru sogneprest Hygen, ga fru Betzy Kjelsbergs oversikt over «Nasjonale kvinneråd», og dets arbeid med streif til forskjellige aktuelle kvinnespørsmål. Det var 45 tilstedeværende. Siste møte, i november, var i Rådhushospitset, med fri tale av pastor Carlsen.

I 1929 ble det ikke avholdt møter i sommermånedene. På møte i januar, hos fru domprostinne Maroni, fortalte domprosten selv om «Småkirkesaken». I februar, i Diakonissehuset, fortalte pastor Riddervold om arbeidet på Lovisenberg. Møte i mars, i Rådhushospitalet, var viet frøken Erna Jensen om arbeidet i Vaterlandskirken for lasaronene. Til møte i april, var de innbudt til fru Normann. Det ble ikke holdt foredrag. På høstmøte i september, i Rådhushospitset, var det foredrag av fru Astrid Brage-Petersen om «Husmormøtet i Finland». Møte i oktober, var i Uranienborg menighetshus, med foredrag av fru Marie Michelet om «Prestehjemmene og ungdommen i dag». Årets siste møte, i november, holdtes i Rådhushospitset, med foredrag av frøken Nanna With om «Hvor står kvinnene i dag». Etter valg besto styret av fru Selmer som formann og styremedlemmene fru Riddervold, fru Hygen, fru Maroni og fru Liesegang.

Møte i januar 1930, i Uranienborg menighetshus, var fellesmøte med Oslo presteforening, hvor pastor Günther viste en film om Martin Luther. På møte i februar, hos fruene Lexow-Boeck og Stabell, i Kirkeveien 3, fortalte fru Stabell om en reise i Afrika og viste lysbilder. På møte i mars, hos fruene Hille og Lund, i Jacob Aalls gate 6, berettet Jervell om det skandinaviske K.F.U.K hjem til vern av unge, og på møte i april hos fru sogneprest Jansen, i Rådhushospitset, foredro pastor F. Tybring om «Kirkekunst». Om høsten ble det i september, hos fru Halvorsen, Diakonhjemmet, holdt foredrag om «Finnmark». På oktobermøte i Rådhushospitset, fortalte fru Riddervold om hvordan Robert Raiker begynte sin første søndagsskole i Gloucester i 1781, deretter ble det avholdt valg, hvor fru Lexow-Boeck ble formann med styremedlemmene fru Maroni, fru Liesegang, fru Hygen og fru Carlsen. På årets siste møte, også samme sted, skildret direktør Smedal sitt besøk hos Therese Neumann. Møter 1931 - 193 4

Januarmøte i 1931, i Rådhushospitset, var det første som ble holdt det året. Med foredragsholder dr. med. Britta Berner over temaet «Vi selv og de andre». Møte i februar, i Uranienborg menighetshus, var fellesmøte med Oslo presteforening, og med foredrag av professor dr. Sten Konow om «Abrahams hjem». Det var meget godt fremmøte på begge møtene. Møte i mars, i Rådhushospitset, hadde foredrag av fru Jordfald om «Et utsnitt av kvinnenes historie gjennom tidene». Siste møte før sommeren i april, på Studenthjemmets hotell, var siste gang bispinne Maroni var til stede. På møte i september, i Rådhushospitset, foredro frøken Parmer om «Kvinnens arbeid i kikens tjeneste i vår tid». Møte i oktober, i Rådhushospitset, hadde et interessant og levende foredrag med lysbilder med temaet «Konstantinopel og den tyrkiske kvinne i dag». Det var valg med fru Lexow-Boeck som formann, og styremedlemmene fru Hygen, fru Carlsen, fru Fosmer Dahl og fru Rosenlund. På årets siste møte i november, i Rådhushospitset, foredro kontorsjef Kofoed «Om priser og pengevesen».

Første møte i 1932 var i januar på Studenthjemmets hotell, hvor fru Isaksen holdt et livfullt og fengslende foredrag om «Albert Schweitzers liv og virke». Møte i februar, i Uranienborg menighetshus, ble holdt sammen med Oslo presteforening, og hvor professor Hegaard foredro om «Moderne astronomi og den første artikkel». På møte i mars på Studenthjemmets hotell, holdt biskop Støylen foredrag om temaet «Psykologi og barneoppdragelse», med 42 tilstedeværende. På møte i april, også på Studenthjemmets hotell, foredro professor Moe om «M. B. Landstad som salmedikter». Siste møte før ferien, i mai, holdtes samme sted, med foredrag av Ording om «Goethe og hans livsanskuelse». Feiringen av foreningens 10-års jubileum var i september lagt til Rådhushospitset, hvor Dagny Johnson fortalte fra misjonsarbeidet i London og Paris. Deretter ga fru Nielsen en oversikt over foreningen fra starten med 12 prestefruer til i dag. Det var 50 tilstedeværende. På møte i oktober, i Uranienborg menighetshus, var det foredrag av dr. Rickard Eriksen om «Den religiøse oppdragelse fra psykologisk synspunkt». På årets siste møte i november, i Studenthjemmets hotell, holdt pastor P. Marstrander et beåndet foredrag om «Hvordan skal vi ble bedre kristne». Det var valg, og det nye styret besto av formann fru Lexow-Boeck, med fru Fosmer Dahl, fru Carlsen, fru Ruth Meyer og fru Rosenlund.

Første møte i 1933 holdtes i januar, på Studenthjemmets hotell. Status: Prestefrueforeningen hadde 103 innskrevne medlemmer. Pastor Fjellbu ga et innblikk i sin bok om «Nevrose og religion». På møte i februar, samme sted, kåserte frøken Hildur Andersen over enkelte av Wagner verker. I mars, på samme sted, fortalte fru Ruth Meyer levende og interessant om «En arbeidsdag på misjonsmarken», med 50 tilstedeværende. I april, også samme sted, holdt professor Ellen Gleditsch et meget belærende og interessant foredrag «Om radium». På møte i mai, på Ekebergrestauranten, foredro fru Grude Koht på et festlig møte i strålende vær om «Hverdags psykologi». Om høsten, i september, på Studenthjemmets hotell, holdt pastor Carlsen et meget interessant foredrag om «Rasehygiene», som ga meget å tenke på. Møte i oktober, på samme sted, var forum for foredrag av pastor Laading om «Den nye Oxfordbevegelsen». På siste møte før jul, i november, skapte fru Sand en hyggelig julestemning i salongen, og fru Fanny Daae leste «Slakter Tobias» av Jonas Lie.

Det første møte i prestefrueforeningen i 1934, ble holdt i januar, på Studenthjemmets hotell, med foredrag om «Hvit slavehandel» holdt av frøken Parm. I februar, på samme sted var det foredrag av fru Otterbeck om «En prestefrues erindringer fra Finnmark», med 66 tilstedeværende. På marsmøte, samme sted, talte Hartvig Christie om «Den evangeliske bevegelse blant ukrainerne». I april, samme sted, foredro pastor Koren om «Europakartet kirkelig sett». I mai avsluttet foreningen møtevirksomheten før ferien med utflukt til Bergfløt i Lier. Omstreifermisjonens formann ønsket velkommen, og pastor Carlsen redegjorde for hjemmets historie og arbeidsordning. I september, på Studenthjemmets hotell, tok fru Marie Michelet de tilstedeværende med på en reise til Amerika, til Florida og samfunnsforholdene der. Videre til St. Louis, Philadelphia, New York, Washington og norske kirkefolk i Vesten. I oktober, holdt de en prestefruedag i forbindelse med prestenes generalforsamling, med møte i Uranienborg menighetshus. Frøken Michelet talte om sine erfaringer fra settlementarbeidet, og frøken Sinding Larsen om den triste skjebne mange unge har i Oslo uten rom. På møte i november, i Studenthjemmets hotell, ledet av Mrs. Stearly, New York, fortalte flere talere enkelt og åpent om sitt møte med Oxford-gruppen, og hvilken forandring det hadde medført for dem.

Møter 1935-1939

Det første møte i prestefrueforeningen i 1935, på Studenthjemmets hotell, ble på alle måter vellykket. På grunn av Oxfordmøtet i november 1934, måtte valget utstå. Foredrag ved frøken Parm om «Det økumeniske møte i 1934». Det nye styret besto av fru domprost Borghild Hygen som formann, med styremedlemmene Marie Gleditsch, Tybring, Helene Rosenlund, Bertha Nielsen og suppleant Honoria Wulfsberg. På møte i februar, samme sted, fortalte universitetsstipendiat Molland om «Kirkeforholdene i Tyskland under det tredje rike». I mars, samme sted, var det foredrag av fru Botner om «Kvinnenes korstog før og nå», og i april foredrag av pastor Carlsen. I mai, møte i Gamlebyen gamlehjem, ved menighetspleienes fellesutvalg. Fru domprost Hygen takket. I september, på Studenthjemmets hotell, innledet fru Gleditsch til samtale om «Hva har du fått av Oxfordbevegelsen», med 70 tilstedeværende. På oktobermøte, samme sted, holdt Marstrander bibelforedrag om «Nattverden». Siste møte, i november, var på Misjonsskolen for kvinner, og med tallrikt fremmøte. Bestyrerinnen på hjemmet takket for at prestefrueforeningen hadde tatt imot innbydelsen.

På styremøte 14. januar 1936, hos fru Tybring, ble det besluttet å sende blomster til frøken Sand, og penger til pikene på hotellet. Til nye medlemmer i styret ble foreslått fru Arnberg, fru Ording, fru Dalland, fru Mansaaker og fru Weider. På det ordinære møte 21. januar, i Studenthjemmets hotell, var det foredrag av dr. Richard Eriksen om «Barna og samvittigheten». Nye medlemmene i styret ble fruene Dalland, Ording og Mansaaker. Møte i februar var fellesmøte med presteforeningen i Uranienborg menighetshus. Maleren Henrik Sørensen holdt foredrag med lysbilder over norsk kirkekunst. På møte i mars, på Studenthjemmets hotell, fortalte malerinnen fru Joronn Sitje om Kenya i Afrika. På møte i april, samme sted, holdt dr.theol. Ludvig Selmer et meget instruktivt foredrag om konfirmasjonen, med vurdering av den som middel til å fremme folkeopplysning og religiøst liv. Det var 66 tilstedeværende. På møte i mai, samme sted, holdt pastor J. B. Carlsen et interessant foredrag om «Oppdragelse og miljø». På møte i juni hadde foreningen tur til Rønningen, i fullastede busser. Fru Kari Gløersen fortalte fra house-partiet på Modum. Møte i september, samme sted, var det første etter ferien, hvor fru Marie Michelet fortalte overmåte livfullt om sine reiser i Florida og Kentucky. Møte i oktober, på samme sted, ga plass til dr. Vogt, for på en stillfarende og realistisk måte å gi et gløtt inn i sykeverdenen i Kina, og det arbeid som legemisjonærene utførte for å bringe helbredelse til sjel og helse. Møte i november, samme sted, hvor pastor J. B. Carlsen holdt et foredrag om «Samliv», hadde 66 tilstedeværende. Årets siste møte, i desember, ble holdt hos fru Tybring, uten foredrag av noe slag.

På første møte i 1937, i januar, på Studenthjemmets hotell, fortalte professor Lyder Brun interessant og levende om det økumeniske arbeidet, og møtet i Sigtuna 1936. Han la dem også varmt på hjerte å ta opp arbeide for forståelse mellom folkene. Det var 78 tilstedeværende. I februar var det møte i Uranienborg menighetshus. Innbudt var deltakerne i prestefruekurset. Fru Dagny Johnsen innledet til diskusjon om emnet «Vårt menighetsarbeid». Det var 98 tilstedeværende. På marsmøte, på Studenthjemmets hotell, holdt sogneprest Skagestad et dypt og klart foredrag om skriftemålet. I april, samme sted, talte biskop Lunde livfullt om prestehjemmet, med trekk fra sitt liv i Sætesdalen, med 100 tilstedeværende. På møte i mai, samme sted, talte rektor Steen Bugge tankevekkende om «Hjemmekirken i misjonsmarkens lys». Etter ferien, i september, i Gamle Akers menighetshus, arrangerte presteforeningen og prestefrueforeningen en enkel fest for biskop Berggrav. Biskopen holdt et spirituelt foredrag om grunnlaget for tro. Høstens første ordinære møte, i oktober, var i Vår Frelsers menighetshus, da Studenthjemmets hotell ikke lenger så seg i stand til det lenger. Fru Elinor Brekke ga et referat av det nordiske prestefruemøte på Lillehammer. På siste møte, i november, i Vår Frelsers menighetshus, holdt pastor Fjeldberg et instruktivt foredrag om «Luthersk salmesang».

På første møte i 1938, i Vår Frelsers menighetshus, holdt sogneprest Liesegang foredrag om «Rasemotsetninger i Syd-Afrika». Etter valg, var det nye styret fru Hygen som formann, med fru Tybring, fru Dalland, fru Brekke og fru Østbye. Det var 59 tilstedeværende. I mars, etter innbydelse, var de samlet i bispegården, hvor biskop Berggrav ga bibeltime, mens det ordinære møte var samme dag i Vår Frelsers menighetshus. Odd Nansen holdt foredrag om flyktningspørsmålet. I april, samme sted, foredro kontorsjef Marthinsen om «Oslo Indremisjons arbeid». I mai hadde prestefruene utflukt til Rønningen sammen med prestene. Pastor Nissen holdt foredrag om «Læstadianerne». Møte om høsten, i september, ble holdt i Frogner menighetshus, med biskop Berggravs foredrag om «Religiøs selvopptatthet». Oktobermøte var under prestenes generalforsamling, i Uranienborgs menighetshus, hvor bispinne Berggrav talte om «Hva vi har som prestekoner og hva vi mangler». På siste møte, i november, samme sted, var det foredrag av aktuar Palmstrøm om «Barnetrygd». Det var valg, og det nye styret besto av fru Carlsen som formann, og fru Ording, fru Brekke, fru Christie og fru Weider.

Første møte i 1939, i januar, i Vår Frelsers menighetshus, var ledet av fru Carlsen som formann, med 80 tilstedeværende. Pastor Koren holdt foredrag om «Stilles det for store krav til oss». Møte i februar, i Frogner menighetshus, og med foredrag av pastor Edvard Wisløff om «De helliges samfunn». Det var opprop om hjelp til å reise Hanna Winsnes et minnesmerke på Vang prestegård. På møte i mars, i Vår Frelsers menighetshus, foredro riksantikvar Blom Svendsen over temaet «Våre besteforeldres salmebøker». Aprilmøte, samme sted, var anledningen hvor Barbra Ring holdt foredrag om sin oldemor Hanna Winsnes. Møte i mai, på Holmenkollen, var fellesmøte med presteforeningen med cirka 200 tilstedeværende. Sogneprest Bastiansen holdt foredrag om «Det kristne hjem». Styremøte i september, hos fru Carlsen, før det ordinære møte samme måned, i Vår Frelsers menighetshus, var forum for fru Skagestads foredrag om «Tjenerglede». Styremøte, hos fru Weider, før oktobermøte i Vår Frelsers menighetshus, med cirka 100 tilstedeværende, var forum for fru Christensens høyst aktuelle foredrag om «Kosthold i krigs- og krisetider». De fikk mange gode råd og ideer. På møte i november, samme sted, holdt fru bispinne Berggrav foredrag fra det nordiske prestefruemøte i Danmark. De var merket av tiden; Nordens folk var mer og mer blitt en søskenflokk. Det var valg, og nye styremedlemmer var fru Ording, fru Thomle og fru Johne. Det var ikke møte i desember.

Møter under okkupasjonen 1940-1945

I 1940 var det ikke møter i april, mai, juli og desember. Julemøte for 1939, ble holdt 19. januar 1940 i bispegården, og var det første ordinære møte det året. Forskjellige prestefruer fortalte om sitt liv på prestegården, mens noen fortalte fra Berlin og fra sjømannsmisjonen. Det var cirka 100 tilstedeværende. Det var styremøte i januar, hos fru Carlsen. På ordinært møte i februar, samme sted, holdt fru Magna Smith, prestefrue i Vang på Hedemarken, foredrag om «Vårt kall». Det var styremøte i februar, hos fru Thomle. På det ordinære møte i mars, var de innbudt til fru sogneprest Dietrichson på Vestre Aker prestegård. Emnet for kvelden var pastor Dietrichson foredrag om «Kvekernes arbeid for fred». Kvekerne utvidet sin virksomhet til å omfatte andre nasjoner, først og fremst til krigende eller krigsherjede. I juni, var de innbudt til fru Kingo. Formannen sa noe om alle vanskeligheter de var blitt bragt inn i siden sist de var samlet. De følte at det styrket å komme sammen i disse hårde tider. Det var styremøte i august, hos fru Bjerklund. På det ordinære møte, samme måned, var de samlet i Botsfengslets hage, med 50 tilstedeværende «i denne mørke og oprevne tid». Rektor Sten Bugge holdt et interessant foredrag om «Arbeidsslaveri i nytestamentlig tid». Foreningen hadde sendt en hilsen til kronprinsesse Märtha under hennes opphold som flyktning i Sverige. På fellesmøte med prestene, i september, fortalte sogneprest Meyer fra Halden om sitt arbeid for de internerte norske soldater i Sverige. Formiddagsmøte samme måned, i bispegården, med tema prestefruenes innsamling av penger til prestefamilier. Styremøte i oktober, hos fru Christie. Kontingenten sattes ned på grunn av de vanskelige tider. På fellesmøte, samme måned, i Markus menighetshus, holdt Ronald Fangen foredrag over emnet «Riket». Også i anledning bispemøtet samme måned, var det fellesmøte i Markus menighetshus, med 250 tilstedeværende. Biskopen holdt foredrag med emne «Se jeg gjør alle ting nye». På fellesmøte i november, holdt professor Oluf Kolsrud foredrag med emne «Memoria mortuorum».

Første møte i 1941, i januar, i Markus menighetshus, var fellesmøte med presteforeningen. Kveldens foredrag ble holdt av rektor Peter Marstrand, og var «Vår stilling som kristne i dag». Biskop Berggrav og Johannes Dietrichson kom med hvert sitt innlegg i forbindelse med foredraget. Felles styremøte også samme måned, hos pastor Carlsen. På fellesmøte i februar, i Gamle Akers menighetshus holdt professor Lyder Brun et beåndet foredrag om «Norsk kristendom». Fellesmøte, i mars, også Gamle Akers menighetshus, ga sogneprest Brekke anledning til å holde foredraget «Å bli fraskilt». På fellesmøte, i april, i Markus menighetshus, holdt pastor Joh. Smidt foredrag om «Mitt forhold til sannheten». Det var valg, og det ble foreslått gjenvalg på grunn av den vanskelige situasjonen. Styremøte i april, hos formannen. Formiddagstreff, samme måned, holdtes hos sogneprest Brekke i Frogner, hvor Egil Brekke jr. foredro om «Nansenskolen». Fellesmøte, i mai, var i Ullern menighetshus. Kveldens foredrag holdt av professor Eiliv Skard lød: «En legmanns syn på kirken». Ordinært møte, om formiddagen, i juni, var hos prost Holsvik og frue på Stabekk, ned foredrag av prost Holsvik om «den nye svenske salmeboken». Det var cirka 60 tilstedeværende. På høstens første fellesmøte, i september, i Markus menighetshus, holdt dr. Kr. Schjelderup foredrag om «Det evige og det aktuelle». Styremøte i oktober, var hos fru Christie. På det ordinære møte samme måned, i bispegården, holdt sogneprest Dietrichson foredrag om «Vårt ansvar». Felles styremøte, i november, ble holdt hos sogneprest Selmer. På siste fellesmøte, samme dag, var det foredrag av rektor Lunner «Omkring lidelsesproblemet». Mens siste ordinære møte ble holdt hos pastor Thomle og frue, hvor Thomle holdt foredrag om «Katarina av Bora» for omtrent 50 tilstedeværende.

I 1942 var det to fellesmøter i januar, begge i Markus menighetshus. På det første holdt sogneprest Tybring foredrag om «Trekk fra norsk presteliv i svunne tider». På det andre foredro professor Hallesby om «Lyse utsikter i mørke tider». I februar var det ordinært formiddagsmøte, hos sogneprest Schübeler, med foredrag av frøken dr. Folkestad om emnet «Gi Gud makt». På fellesmøte med prestene, i mars, i Markus menighetshus, foredro professor dr. R. Vogt om tema «Sinnsbevegelse og dens betydning i sjelslivet». Det var styrermøte i mars, hos fru Thomle. Styret besluttet å ikke protokollere egne styremøter i tiden fremover, grunnet den politiske situasjonen. Aprilmøte måtte sløyfes, på grunn av situasjonen, og da foredragsholderen satt fengslet på Bredtvet. I mai, ble det holdt felles styremøte hos sogneprest Selmer, formann i presteforeningen. Styret valgte, på grunnlag av tiden de var inne i, og etter inngående drøftelser, og bli stående. På formiddagsmøte, samme måned, hos pastor Finstad på Grorud, holdt pastoren foredrag om «Ferieplaner». På nytt styremøte, i mai, hos sogneprest Selmer, ønsket de å henvende seg til professor Lyder Brun, for å foredra om «Vår kirkelige arv». På neste møte, styremøte i november, hos fru Elisabeth Christie, ble man enig om foreløpig ikke å innkalle til ordinært møte. På nytt styremøte, samme måned, på Ris hos Bugges, talte rektor Bugge om «Kjærlighetens pris».

I referatboken for 1943, står det, at sitasjonen var faretruende. Gestapo drev sitt grusomme spill med arrestasjoner og avsettelser vilkårlig. De fleste av våre prester var fengslet, avsatt eller hadde selv lagt ned arbeid under NS styre, eller var i forvisning. Referatboken var skjult i lang tid. Gestapo gjestet Annelise Ordings hus 4 ganger, og foretok husundersøkelse fra kjeller til loft. På første møte, i januar, på Vestre Aker prestegård, holdt sogneprest Jon Johnsen foredrag om «Middelalderen». På februarmøte, hos fru domprost Borghild Hygen, holdt hun selv foredrag om «Hellige Franciscus», og gledet forsamlingen med et brev på vers fra fangenskap i Asker. Møte i mars var hos sogneprest Holstad og frue på Jar. Aprilmøte var på Diakonhjemmet, med foredrag av Arne Fjelberg om «Kunst under korsets tegn». I mai var det møte hos sogneprest Welle og frue på Østre Aker prestegård, hvor Welle holdt foredrag om «Henrik Steffens». Om høsten, i november, var det årets siste møte, hos sogneprest Jørgen Selmer, i hans koselige og gjestfrie hjem. Fru Kathrine Bugge holdt foredrag om «Madame Chiang Kai Check».

Første møte i 1944, i februar, på alle kvinners bønnedag, var hos res.kap. Joh. Dietrichson og frue, samlet kristne kvinner fra 50 forskjellige land. På møte i mars, hos fengselsprest Andreas og Nina Hauge, var det foredrag av Lilly Listor om «Kvinnearbeid på Madagaskar». I april ble det holdt møte hos pastor Thomle og fru Randi, hvor fru Elisabeth Christie holdt foredrag om «Det kristne hjem». Mai møte var hos pastor Sten Bugge og frue på Ris, med tale av pastor Alex Johnson om «Misjonen». September møte holdtes hos sogneprest Holsvik og frue, hvor pastor Agnar Sandvig, fra Vinje, og som levde i landflyktighet, talte om «Elias Blix». På møte i oktober, hos fru sogneprest Brekke, holdt res.kap. pastor Ludvig Schübeler et fengslende foredrag om «Den skotske kirkes kamp». I desember reiste Annelise Ording med sin mann professor Hans Ording til Breidablikk som arbeidende prestefolk.

Januar møte 1945 holdtes hos sogneprest Strømme og frue. I februar, på møte hos prestefolkene Nordseth og frue, talte pastor Nordseth, om «Diakonien fra apostlenes tid», og om «Diakonhjemmets historie». Møte i mars, var hos sogneprest Selmer, hvor frøken Gerd Henningsen talte om »Kristne kvinners samarbeid». April møte var hos domprost Johannes Hygen og frue, med Hygens foredrag om «Kristendom og kunst». Den 18. mai ble det historiske fellesmøte holdt på Diakonhjemmet. Pastor Nordseth og frue, i flott solskinnsvær. Det var mange tilstede, og flere talte beveget, blant annet Berggrav, Hallesby og Schjelderup. Neste protokollerte styremøte etter fredsslutningen, var 12. september, hos formannen Borghild Carlsen.

Kilder

Artikkelen er basert på en gjennomgåelse av Sigurd Rødsten:

  • Statsarkivet i Oslo: Arkivet etter Oslo og omegn prestefrueforening. Arkivet dekker perioden 1922 – 1991, og består av 5 styreprotokoller 1922 - 1991, 2 møteprotokoller 1937 – 1970 og 1 eske dokumenter vedrørende deres «fond for presteektefeller som kommer i akutt bolignød».