Ostsundveien

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Ostsundveien (Asker))
Hopp til navigering Hopp til søk

Ostsundveien i Asker går fra Vendelveien til Østre brygge på Brønnøya. Veinavnet er naturlig ut fra nærheten til Store Ostsund, grensen mellom Asker og Bærum.

Tomtene med sin bebyggelse gir et fascinerende inntrykk, spesielt de som ligger mot sjøen. Noen er omgjorte feriesteder, noen nybygg og flere hus i sin originale utgave. Vakre steinmurer ved selve sundet, kalkholdige skrenter og sjakter etter uttak av råstoff. Her finnes rester etter tidligere bryggeanlegg blandet med nyere båtfester og småbrygger. Det opprinnelige av veisystem, brakker, brygger og hus skriver seg fra Caspar Donato Brambanis kalkbrenningsvirksomhet her på nordre del. Mye kalk i grunnen vitner om tidligere produksjon. Gründeren Brambani (1834–1906), som har mye av æren for Sandvikas fremvekst som ladested ved sine kalkverk og øvrige bedrifter, anla også en kullfyrt ringovn i sundet for å fremstille kalk til mørtelformål på moderne vis. Brambani kjøpte hele øya med tanke på lengre drift, men konjunkturene gjorde at virksomheten kun varte fra 1892 til 1898.

  • 9. Her har det tidligere stått en arbeiderbolig, muligens den bygningen som i dag ligger i Velhusveien 27 og som ble brukt som forpakterbolig for hovedgården.
  • 12. Kontor og bolig for bruksbestyrer. Bygningen var opprinnelig i tre etasjer, men ble kuttet til nåværende høyde i 1941. Den øverste delen ble visstnok flyttet til Ostsundveien 9 og skal være en del av den nåværende bygningen der.
  • 15. Bygningen her kan ha vært brukt under Brambanis virksomhet.
  • 17. Her var vaskeriet i tilknytning til bedriften. Vaskebaljer, kjeler og brett fra denne tiden var lenge å se på tomten. Ved sundet står kun restene av et krutthus igjen nær kalksjaktene som et tyst vitne om fordums aktivitet.

Mariakilden ligger til veien, men tilhører eiendommen Vierndroget 3. Den er nå innmurt. Dette er den mest kjente blant oppkommene/brønnene på øya, kjent for sitt kvalitetsvann. Muligens har Mariakirkens (Oslo) rettigheter fra gammelt av her ute noe med navnet å gjøre, kanskje må navnet ses i en overført katolsk sammenheng.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Ostsundveien er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8659934° N 10.5498509° Ø