Velhusveien (Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Velhusveien er en vei i Asker, fra Brønnøyveien til ViernveienBrønnøya. Rett etter den annen verdenskrig gikk beboere/sommerferierende på Brønnøya sammen om å gjøre det gamle grisehuset på gården om til forsamlingslokale. Det går helst under navnet av Grisehuset, mens veien forbi like fullt har fått navnet Velhusveien, fastsatt av Asker kommune i 1953. Kupert område.

Noen nye moderne hus, men i hovedsak mellomkrigsbygde feriehus/hytter. Veien går langs noe av den tidligere jordveien til gården, spesielt nær krysset ved Brønnøyveien.

  • 9. Dette er opprinnelig gårdens grisehus fra ca. 1915. Det ble ombygd til velhus ca. 1950 ved dugnadsinnsats av velmedlemmer og med penger fra vellet. Generalforsamlinger, revy, dansefester, ukentlig kino og sosiale arrangementer har funnet sted i lokalet, som ble nyrenovert i 2002.
  • 27. Stor trebygning, brukt som forpakterbolig for Hovedgården, men opprinnelig en arbeiderbolig som lå i Ostsundveien 9. Flyttet ca. 1915. Da jordveien ble skilt ut fra Hovedgården i 1931, fulgte bygningen med og ble bolig for familien Antonissen.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Velhusveien (Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.856857° N 10.5362042° Ø