Palakaaram
Palakaaram (tamilsk: பலகாரம்) er forskjellige typer snacks servert ved feiringer, ofte laget med rismel, bønner i sterke varianter, og sukker og kokosmelk i søte varianter.
Friteringstradisjon
Palakaaram refererer til en tradisjon hvor man velger en såkalt bra dato for å lage palakaaram. På denne dagen samles hele slekten, og den eldste leder friteringen. Friteringen foregår i en stor wokkjele (taachi) med olje. Før dette må man tilberede palakaaramene.
Det er bare enkelte palakaaramer man friterer på denne dagen: paal rothi og ariyatharam. Disse to krever mye tid og energi. Tradisjonelt legger man den første palahaaramen på en av de steinkomfyrene man ikke bruker. Dette er for å ofre den første til gudinnen Agni for at resten skal bli bra.
Oppskrifter
Paal rothi
Gjør risen myk ved å bløtlegge den i vann.
- Sil ut alt vannet.
- Blend risen i en ural.
- Sil vekk klumpene, og du står igjen med melet.
- Hell kokosmelk i melet.
- Del deigen opp i små runde deler og press ballene ned med hendene.
Ariyatharam
- Gjør risen myk ved å bløtlegge den i vann.
- Sil ut alt vannet.
- Blend risen i en ural med kardemomme.
- Sil vekk klumpene, og du står igjen med melet.
- Pulveriser sukker separat og bland sukkeret og melet godt sammen til det blir en deig.
- La deigen hvile i en time.
- I mellomtiden lag sukkersirup og la den avkjøle.
- Bland sukkersirupen inn i deigen.
Del deigen opp i små baller, press dem litt flate og friter i medium varme.
Andre palakaaram
På andre dager lager man paytampaniyaaram, murukku, sippi, poondi laddu, richcake. I nyere tider er det vanlig å ta med mixture og taddu vadai.
Palakaaram i Norge
Stadig flere tamiler i Norge lager naal palakaaram hjemme noen få dager før et bryllup eller pubertetsseremoni. Dette er en del av den eelam-tamilske kulturarven som den eldre generasjonen ønsker å bevare og videreføre til yngre generasjoner.
Kilder og litteratur
Palakaaram er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |