Pleiestiftelsen for spedalske nr. 1

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Pleiestiftelsen for spedalske nr. 1 ligger i Kalfarveien 31 i Bergen. Bygningen ble reist som sykehus for spedalske og var med sine 3450 kvadratmeter en av Norges største trebygninger i sin tid. Den ble tegnet av stadskonduktør Hans Hansen Kaas og oppført i sveitserstil i 1857
Foto: David Aasen Sandved

Pleiestiftelsen for spedalske nr. 1 var et leprosarium i Kalfarveien 31 i Bergen. Bygningen ble bygget som sykehus for spedalske og var en av Norges største trebygninger. Pleiestiftelsen ble tegnet av stadskonduktør Hans Hansen Kaas og oppført i sveitserstil i 1857.

Sykehuset ble tatt i bruk samme år, og var et statlig sykehus for spedalske som delvis avløsning for St. Jørgen hospital.

Sykehuset hadde opprinnelig plass for 280 pasienter fordelt på 44 pasientværelser. Sykehuset hadde to fløyer, en for menn og en for kvinner. På sykehuset var det arbeidsstuer, spiserom og et sentralt plassert kapell som er kronet et kvadratisk, diagonalstilt tårn. Sykehuset fikk mye oppmerksomhet og var et av de mest moderne i sin tid. Tegninger av bygningen ble også sendt verden rundt som eksempel på en moderne sykehusbygging. Benevnelsen Pleiestiftelsen for spedalske nr. 1 har sin bakgrunn i at man ønsket å etablere tre statlige pleiestiftelser for spedalske. Pleiestiftelsen for spedalske nr. 2 og 3 var tenkt lagt til Reknes pleiestiftelse ved Molde og Reitgjerdets pleiestiftelse ved Trondheim, begge etablert i 1861. Disse ble aldri gjennomført.

Bergen hadde med det gamle St. Jørgen hospital og Lungegaardshospitalet fra 1849, vært midtpunktet for det vitenskapelige arbeidet med leprasykdommen, all den stund sykdommen var mest utbredt langs kysten på Vestlandet. Pleiestiftelsen var ledet av overlege Daniel Cornelius Danielssen som hadde vært tilsatt ved St. Jørgen i 1840 og dets leder fra 1843. Det var også stedet hvor Gerhard Armauer Hansen drev sin medisinske forskning. Den 28. februar 1873 skal han for første gang ha observert lepra-basillen. Funnet ble publiserte i «Foreløbige Bidrag til Spedalskhetens Karakteristik» i 1874.

På tross av at Pleiestiftelsen har gjennomgått en rekke større og mindre endringer gjennom tidene, er Hansens laboratorium og kontor er bevart slik han forlot det. «Armauer Hansens minnerom» ligger i bygningens sydfløy.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Godøy, Bjørn: Ti tusen skygger, En historie om Norge og de spedalske, Spartacus 2014, ISBN 9788243006126

Koordinater: 60.38819° N 5.34119° Ø