Politihuset (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Politihuset på Grønland i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Politihuset (Oslo politikammer) er hovedkontor for Oslo politidistrikt, og tidligere for Oslo politikammer. Det står i Grønlandsleiret 44 på Grønland i Oslo, og var innflytningsklart i 1978.

Bygningen er i to fløyer med sju og ni etasjer. Fasadene er i glass og stål. Bygningen ligger delvis skjult bak Grønland kirke og lindealléen som leder opp til Botsfengselet, men er allikevel ruvende i landskapet når man kommer rett på. Det var i planene for bygningen et ønske om at den skulle virke åpen overfor byens innbyggere, og den ble derfor tegnet slik at den ikke rager høyere enn kirken. Bakken opp til bygningen og dens størrelse gjør allikevel at det blir et maktuttrykk i arkitekturen. Arkitektene Telje-Torp-Aasen ble i 1983 tildelt Houens fonds diplom og Betongtavlen 1985. Byantikvaren i Oslo regner Politihuset som verneverdig og har satt det på gul liste.

Politi rommer blant annet politidistriktets operasjonssentral, ledelsen for spesialseksjonene i distriktet og Grønland politistasjon, som er nærpolitistasjon for Bydel Gamle Oslo og nærliggende områder. I en lavere bygning på baksiden, med innkjørsel fra Åkebergveien, er det blant annet garasje og arrestlokaler.

Kilder

Eksterne lenker


Koordinater: 59.910882° N 10.770538° Ø