Prinsens gate 7 (Sandefjord)
Prinsens gate 7 (gnr. 172/21) ligger i Nybyen i Sandefjord. Eiendommen er første gang inntegnet på bykartet fra 1868, da med matrikkelnummer 156 og beliggende til Bugårdsgaden. Bygningen har siden 1975 vært tilholdssted for Druidenes Hus.
Huset på eiendommen bygde trelasthandler Johannes Aagaard ca. 1876 til sin sønn Lauritz Nicolai Aagaard, som var den førstefødte i en søskenflokk på 10. Johannes Aagaard selv bodde i Prinsensgt. 8 (kalt «Aagaarden»), helt til huset brant i 1990. Aagaard var en av byens ledende menn, han var foruten trelasthandler, skutereder med 12 skuter, byens ordfører 1851–1852, formannskapsmedlem i mange år, m.m. Aagaards plass, eller «Tomta» som den ofte har blitt kalt, tilhørte Johannes Aagaard og han brukte den til sin trelasthandel.
Fra ca. 1900 eide og bodde Anders Johansen i Prinsens gate 7. Vilhelm Møller mente i sin bok Kjære gamle Sandefjord at han burde vært utnevnt til «Æresborger av Tomta».[1] Anders og sønnen Hans Johansen drev stort med blant annet teglsteinfabrikasjon og hester i «Tæleværket». Hans Johansen, eller «Hans Tomta» som alle kalte ham, ikke bare bodde i Prinsens gate 7, han hadde også uthuset fult av dyr, hester, kuer, høns. Vilhelm Møller mente i samme bok at det burde vært reist en bronsestatue av byens siste ku på Tomta. Det var den Hans Johansen hadde i uthuset sitt, helt frem til den ble slaktet i 1947.
Finn Egil Johannessen forteller at var en opplevelse for «nybyenongane» å gå innom Hans Tomtas uthus og bakgården til Sandar Meieri på vei fra skolen. Det var et yrende liv med bønder og hestekjøretøy for å levere melk m.m. midt inne i byen, helt frem til meieriet flyttet til Mo i 1955, etter 64 år i Nybyen. Han husker også godt sønnen til Hans Tomta, Leif Johansen, som hadde "gutterom" på loftet i tredje etasje med utsikt sydover mot dagens Druidordenens Hus i Prinsensgt. 5. "Selv i dag kan vi se rester etter vegg-malingen på panelene mm fra rommet til Leif`n på loftet i huset vårt. Da vi overtok eiendommen var det selvfølgelig tomt for dyr i uthuset, men det var lagret hestekjøretøy der, karjol, hestekjerre og hesteslede."[2]
Etter 1955 var det slutt på å kalle Tomta for «bondetørj». Nå var det busser, parkering og torghandel, i tillegg til alle forretningene. På det meste var det rutebilstasjon med pakkesentralen og busskafeen, meieri med melkeutsalg og Melkebaren, tre slaktere, fiskeforretning, tre kolonialforretninger, urmaker, klesbutikk, frisør, møbelbutikk, frukt- og grønnsaksbutikk, høyvekta, Felleskjøpet, bensin og bilverksted, glassmagasin, sjokoladekiosk (drevet av søsteren til Hans Tomta), «trygdekassen», offentlige toaletter, Blåkorshjemmet, Odd Fellow-gården (eller «Arne Sagaas-gården», som noen kaller den) med mer. Tomta ble av mange sett på som hjertet i Sandefjord.
Prinsens gate 7 og Dronningens gate 9 er alt som er igjen på Tomta eller Aagaards plass. Alle andre bygg er revet og borte.
I 1974 kjøpte Druidenes Hus Prinsens gate 7 AS eiendommen etter arvingene til Agnes og Hans Johansen. En omfattende ombygning begynte på dugnad. Huset var et bolighus med fire leiligheter, to i første etasje og to i annen etasje, som skulle gjøres om til et forsamlingslokale. Nabohuset er Druidordenens Hus, Prinsens gate 5
I april 1975 var huset ferdig ombygget fra bolighus til forsamlingshus for losjer tilknyttet Den norske Druidorden FGDO.
I 1985 startet utvidelsen av eiendommen sørover. Alt arbeid ble utført på dugnad, og høsten 1986 ble utvidelsen tatt i bruk.
I 1975 hadde huset en grunnflate på 147 m² og påbygget fra 1987 var på 103 m². Total grunnflate 250 m².
Per september 2020 var det meste på Tomta revet og et nytt bygg var under bygging. De eneste originale husene som står igjen på Tomta er det gamle huset til Odd Fellow-ordenen (deres nye hus ligger i Stockfleths gate 22) i Dronningensgt. 9 og Druidenes Hus i Prinsens gate 7.
Kilder og litteratur
- Opplysninger og personlige notater fra Finn Egil Johannessen.
- Johannessen, Finn Egil: Druidenes Hus i Sandefjord.
- Møller, Vilhelm. Kjære gamle Sandefjord. Utg. Sandefjords blad. 1989. Digital versjon på Nettbiblioteket.
Referanser
- ↑ Møller: s. 144
- ↑ Muntlige opplysninger fra Finn Egil Johannessen.
Koordinater: 59.13088° N 10.21923° Ø
Artikkelen inngår i Sandefjord Lokalhistoriske Senters prosjekt på Lokalhistoriewiki. Wikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |