Odd Fellow Ordenen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Odd Fellow-bygningen i Stortingsgata 28 i Oslo, oppført 1933-1934, rommer lokaler for losjene i Oslo-området og også den nasjonale koordineringen. Bygnningen er eid av losjen med store deler utleid til annen næringsvirksomhet, her sett mot vest.
Foto: Chris Nyborg (2013).

Odd Fellow Ordenen er et internasjonalt ordensfellesskap som kom til Norge i 1898 og har arbeidet her kontinuerlig siden 1908, bortsett fra okkupasjonsårene under andre verdenskrig, da slike losjeordener var forbudt i alle tyskokkuperte land. Til Norge kom den kvinnelige delen, kalt Rebekkalosjen, i 1909 da den første losjen ble stiftet i Kristiania og denne het St. Sunniva. Rebekkalosjene var opprinnelig bare åpne for Odd Fellows hustruer, men senere kom også andre med.

I Norge er det rundt 21 000 medlemmer (2021), fordelt på rundt en halvpart hver av kvinner og menn. Disse er organisert lokalt rundt i landet med 156 Odd Fellow-losjer for menn og 132 Rebekkalosjer for kvinner.

Formål

Organisasjones motto «Vennskap, kjærlighet, sannhet», og dens formål er å drive utadvendt sosialt arbeid. Opprinnlig her det at medlemmene skulle «Besøke de syke, hjelpe de trengende, begrave de døde og oppdra de foreldreløse».

Navnet

Navnet har ingen entydig forklaring, men det antas at dert skal stamme fra engelsk: Oath Fellows («edsbrødre»), blant annet fordi medlemmene må avgi løfter.

Galleri

Losjebygninger

Medlemsaktivteter


Kilder


Koordinater: 59.91450° N 10.73242° Ø