Rådebank (TV-serie)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Rådebank»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Vignettbildet fra serien Rådebank.
Foto: Fenomen/NRK (2020).
Fire av hovedkarakterene i serien. Fra venstre Glenn-Tore eller GT (Odin Waage), Robert Nilsen (Kasper Dølplads Antonsen), Sivert Rindal (Sjur Vatne Brean) og Hege Husby (Maja Christiansen).
Foto: Fenomen/NRK (2021).

Rådebank er en norsk dramaserie, som ble produsert av Fenomen film for NRK P3 og hadde premiere på NRK TV i mars 2020. Andre sesong hadde premiere i januar 2021, mens tredje sesong hadde premiere i januar 2022. Rådebank er en av NRKs mest strømmede serier gjennom tidene.

Serien ble spilt inn i i Midt-Telemark kommune, samt i Porsgrunn, Skien og Notodden. Den tar for seg rånermiljøet i en typisk norsk innlandsbygd, men vinklingen er en noe annen enn den vi kjenner fra tidligere filmer og serier om temaet. Blant annet får seerne et dypere innblikk i menneskeskjebnene enn det som har vært vanlig i skildringen av slike miljøer. Serieskaper er Linn-Jeanethe Kyed, som tidligere har skrevet manus blant annet til TV-serien Heimebane, spillefilmen Børning og den Oscar-nominerte kortfilmen Tuba Atlantic. Rådebank er regissert av Daniel Fahre. Seriens første sesong var den mest strømmede dramaserien i Norge første uken etter publisering.

Sesong 2 fikk sin premiere i NRK TV 20. januar 2021. Den vant syv priser under Gullruten 2021 og tangerte dermed rekorden til Halvbroren under Gullruten 2013 på flest priser under en utdeling. Blant annet vant serien klassene beste dramaserie, beste skuespiller (Odin Waage), beste regi (Daniel Fahre) og beste manus (Linn-Jeanethe Kyed). Rådebank vant også Seriekritikerprisen 2021 i kategorien «årets TV-drama».

Seriens tredje og siste sesong hadde premiere 20. januar 2022. Den oppnådde raskt samme seertall som de foregående sesongene, og mottok gode anmeldelser. Magasinet Subjekt kalte sesongen for en «Nær perfekt avslutning» og ga serien terningkast fem. Sesong tre ble nominert til seks priser under Gullruten 2022.

Seriens enorme popularitet har ikke gått upåaktet hen for bygda den er spilt inn i. Blant annet har Visit Bø måttet lage Rådebank-kart til fansen som har oppsøkt Midt-Telemark kommune for å se innspillingsstedene. Bø Auto, som er hovedkarakteren Glenn-Tore (GT) Klevstuls arbeidsplass, har solgt store mengder av deres T-skjorte lik den som GT går med i serien.

Rollebesetning

Hovedrolleinnehavere

I tillegg dukker flere kjente skuespillere opp i biroller, eksempelvis Jannike Kruse, Kyrre Haugen Sydness, Sven Nordin og Jan Gunnar Røise.

Kilder