Rødflangre i Østfold
Rødflangre er en sjelden, hjemlig art som vokser hovedsakelig på skog på skjellsand. Arten vurderes som livskraftig i Østfold, men grenser kanskje mot nær truet.
Hyppighet og utbredelse
Rødflangre er en hjemlig art som er sjelden i 5x5 km-skalaen og sjelden - spredt i 1x1 km-skalaen[1]. Den har sin hovedutbredelse på Hvaler og Onsøy, Fredrikstad. For øvrig opptrer den mer spredt i Østfold[2]. Store populasjoner finnes ved Kolbjørnviken, Marker og langs veien fra Trondalen fotballbane til vanntårnet, Fredrikstad.
Økologi
Arten opptrer som oftest i skog på skjellsand i Østfold. I tillegg opptrer den sporadisk i veikanter hvor kanskje utfyllinger med knust stein sørger for mer basiske forhold.
Oppdagelseshistorikk
Den eldste innsamlingen av rødflangre er samlet på Fladskjær, Onsøy juli 1879 av Elling Ryan[3]. Arten ble først publisert under navnet Helleborine atropurpurea av Karen Breien i 1933 fra 3 av 22 skjellsandbanker hun undersøkte i indre Østfold i 1930-31. I publikasjonen nevner hun rødflangre først fra Kolbjørnviken i Marker[4].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Det er gjort flere nyfunn av rødflangre de siste årene, gjerne også i moderat påvirket natur. En mulig trussel kan være bestandsskogbruk i skoglokalitetene som ikke er vernet. I Bohuslän er den meget sjelden, antall funn fra 1950-åra til 2000-åra, tyder få endringer i bestand- og/eller utbredelse[5].
Forvaltningsstatus
Arten regnes som livskraftig (LC) i Norge[6]. Foreløpig vurderes rødflangre som livskraftig i Østfold, men kan vurderes til nær truet dersom det påvises negative påvirkninger for rødflangrelokalitetene.
Kilder og litteratur
- ↑ Stabbetorp, Odd. Rødflangre i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Artsdatabanken. «Art» i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart.
- ↑ Ryan, Elling 1879. Herbarieark digitalt på GBIF.
- ↑ Breien, Karen 1933. Vegetasjonen på skjellsandbanker i indre Østfold. - Nyt Magazin for Naturvitenskaberne 72: 130-281. Oslo. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av rødflangre Epipactis atrorubens for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
Eksterne lenker
- Rødflangre hos Arter på nett, Artsdatabanken
- Rødflangre hos Store norske leksikon
- Rødflangre hos Norsk Wikipedia
- Rødflangre hos Artsdatabanken