REC Silicon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

REC Silicon, tidligere Renewable Energy Corporation ASA med norsk hovedkontor i Kjørboveien 29 i Sandvika, var et av verdens største solenergiselskap, og er en storprodusent av superrent silisium, som er grunnlaget for produksjon av silisiumskiver (wafere), de tynne platene som solcellepanelet består av. Selskapet produserte også ferdige solceller, og satte disse sammen til moduler i et solcellepanel. Virksomheten ble etablert 10. oktober 1994 i Glomfjord i Nordland av Alf Bjørseth og Reidar Langmo, da med navnet ScanWafer. Selskapet hadde konsernsenter hos Det Norske VeritasHøvik. Den første produksjonen av silisium startet i 1997.

ScanWafer i Glomfjord, og senere på Herøya utenfor Porsgrunn, er verdens største produsent av wafere. REC SiTech i Glomfjord, produsent av monokrystallinske wafere, ble etablert i 1998 og kjøpt opp i 2005. REC Solar Vision i Polokwane i Sør-Afrika, produsent av solenergi for u-land, ble etablert i 1999. I 2000 endret ScanWafer navn til Renewable Energy Corporation. REC Solar Grade Silicon i Moses Lake, Washington i USA, produsent av superrent silisium, ble etablert i 2002, sammen med japanske AsiMi, som ble kjøpt ut av REC i 2005. REC ScanModule, Glava i Sverige, produsent av solcellepaneler til Europa, ble etablert i 2003.

REC eier også verdens største produsent av silangass til elektronikk og flatskjermer, REC Advanced Silicon Materials, Butte i Montana, USA, og REC ScanCell i Narvik, produsent av solceller til REC ScanModule. REC ble notert på Oslo Børs i mai 2006. Høsten 2007 annonserte selskapet avtale om å bygge en solenergifabrikk i Daegu Sør-Korea, gjennom sitt 60 % eide datterselskap HanBit Solar Co. Ltd. Herøya ble utviklet til verdens største produksjonssted for solenergi, med to nye waferfabrikker og et teknologisenter. Selskapet hadde også planer om å bygge en ny gigantfabrikk for integrert produksjon av silisiumplater, solceller og moduler i Tuas View i Singapore, i tillegg til fire nye silisiumfabrikker. Hovedkontoret ble flyttet til Hydros tidligere lokaler på Kjørbo i 2007. REC ledes av konsernsjef Erik Thorsen, hadde om lag 1400 ansatte og omsatte for 6,6 mrd. kr i 2007.

I 2013 ble selskapet delt, og solcelleproduksjonen ble solgt ut til REC Solar, mens Renewable Energy Corporation fortsatte sin virksomhet som REC Silicon. All solcelleproduksjon foregår nå i Singapore.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg REC Silicon er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8865267° N 10.5244788° Ø