Rachel Grepp-prisen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Rachel Grepp-prisen ble etablert i 2014 og deles ut annet hvert år på det årlige Fernanda Nissen-seminaret, som blir arrangert av Kvinnenettverket i Arbeiderpartiet.

Prisen skal deles ut til en enkeltperson eller organisasjon som har utført et arbeid som understøtter Rachel Grepp sitt politiske virke:

  • Likestilling mellom kjønnene
  • Modernisering av familiepolitikken
  • Gode oppvekstsvilkår for barn med ulik sosial- og familiemessig bakgrunn
  • Lik rett til utdanning

Mottakeren(e) av prisen får et pengebeløp og et kunstverk/maleri.

Vinnere av prisen med kort beskrivelse

Grethe Irvoll 2014

Grethe Irvoll fikk prisen for sin innsats for kvinners rett til selvbestemt abort, og for å ha fremmet forslaget på Arbeiderpartiets landsmøte i 1969.

Mary-Ann Osberg 2015

Deler av begrunnelsen: «I Rachel Grepps ånd har Mary-Ann Osberg iherdig jobbet for å føre samfunnet videre ved å hjelpe noen av de som trenger det aller mest. Prisvinneren har brukt egne erfaringer i et arbeid som gjennom de siste 27 årene har hjulpet mange mennesker som har vært utsatt for overgrep.»

Nancy Herz og Azra Gialani 2016

Nancy Herz har de siste fem årene vært engasjert i arbeidet for menneskerettigheter. Nylig ble hun kjent for mange da hun skrev hun et leserinnlegg i Aftenposten «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå». Innlegget spredte seg hurtig i sosiale medier. 20-åringen vil kjempe for arabiske og muslimske minoritetsjenter som går imot samfunnet rundt seg, og bryter med fordommer, hat, trusler og vold.

Azra Gilani har bodd i Norge i 45 år. Hun ble kjent for nordmenn flest etter å ha skrevet kronikken «Muslimske mødre, nå må dere våkne!». Der tar hun et oppgjør med muslimske mødre som ikke står opp for døtrene sine, men som påfører dem tradisjoner som ikke samsvarer med norsk levemåte.

Grete Berget 2018

Grete Berget var en likestillingspioner og har satt dype spor etter seg i det norske samfunn. Hun utvidet foreldrepermisjonen kraftig og innførte fedrekvote. Grete sørget også for at partnerskapsloven kom på plass.

Prisen ble delt ut posthumt, da Berget gikk bort 9. november 2017. Prispengene ble gitt til hennes nærmeste familie.

Marianne Knudsen 2020

Under Arbeiderpartiets Fernanda Nissen-seminar på Doga i Oslo ble Marianne Knudsen tildelt Rachel Grepp-prisen for sitt engasjement for likestilling og inkludering. Hun har løftet viktige debatter om hvordan skolesystemet diskriminerer mennesker med nedsatt funksjonsevne, tabuer rundt seksualitet, fordommer og hvordan vi skal skape et samfunn hvor alle har reelle muligheter til å leve frie liv.

Maren Lundby og Anette Sagen 2022

Lundby og Sagen fikk prisen for å ha bidratt til å utvikle hoppsporten til en arena også for kvinner.

Inger Vagle, Ellen Møller og prosjektet «Menn i helse» 2023

Inger Vagle og Ellen Møller mottok Rachel Grepp-prisen 2023 for prosjektet "Jenter i bil og elektro". I begrunnelsen heter det at "Prosjektet har bidratt og bidrar fortsatt til å senke høye barrierer og forventninger for unge jenter når de velger sin fagretning.”

Prosjektet «Menn i helse» jobber for å rekruttere menn inn i en kvinnedominert sektor. [1]

Referanser

  1. Fikk pris for arbeid med likestilling i yrkesfag. OsloMet, 13.12.2023. Besøkt 09.08.2024.

Kilder og litteratur