Relikvie
Et relikvie er en gjenstand eller menneskelig levning med tilknytning til en hellig person. I norsk sammenheng er de særlig knyttet til Den katolske kirke, men det finnes også relikvier innen Den ortodokse kirke, buddhismen og hinduismen.
I alle katolske kirker skal det finnes et relikvie nedfelt i alteret, og i norske kirker fra før reformasjonen kan man ofte se at det er et relikviegjemme i alterstenen. Dette er gjerne et lite hull omtrent midt på alterplaten. I de fleste tilfeller er de brutt opp, fordi relikviene ble fjernet ved reformasjonen. Andre relikvier oppbevares i relikvarier, skrin av forskjellig form laget for dette formålet.
De mest kjente norske relikviene er knytta til Olav den hellige. Olavsskrinet i Nidarosdomen var et mål for pilegrimer fra nær og fjern. Ved reformasjonen ble de fjernet, og deres skjebne er usikker. Et relikvarium med et mulig Olavsrelikvie er bevart. Olavsarmen står i dag i Nationalmuseum i København, mens en kopi står i St. Olav domkirke i Oslo. Selve relikviet, ett skinneben som etter sigende var Olav den helliges, er i kopien i den katolske domkirken. På olsok gis det der en spesiell velsignelse med relikviet. Også Sunnivaskrinet i Bergen og Hallvardsskrinet i Oslo var viktige relikvier i middelalderen.