Rennesøy kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rennesøy
1142 Rennesoy komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1142
Fylke Rogaland
Kommunesenter Vikevåg
Areal 65.3  km²
Areal land 64.58  km²
Areal vann 0.72  km²
Folketall 4 892 (2017)
Sammenslåing(er) 1965: Mosterøy gjeninnlemma.
Fradeling(er) 1884: Mosterøy utskilt.
1918: Mindre område til Finnøy.
Målform Nøytral
Nettside Nettside

Rennesøy kommune er en øykommune i Rogaland. Den grenser til kommunen Stavanger, Randaberg, Kvitsøy, Finnøy og Bokn. Kommunen har navn etter Rennesøy, som med et areal på 40,7 km² utgjør nær to tredjedeler av kommunens område. Nord for Rennesøy ligger Mosterøy, Klosterøy og Fjøløy. Mot sør finner man Sokn og Bru, mot vest Åmøy som er delt mellom Rennesøy og Stavanger og i nordøst Brimse. Det er også 73 mindre øyer uten faste beboere.

Rett i underkant av 60 prosent av befolkninga bor på Rennesøy. Rundt en fjerdel på på de tre øyene i nord, mens resten er fordelt på sør og vest. Begge de to tettstedene i kommunen, administrasjonssenteret Vikevåg og Østhusvik, ligger på Rennesøy. Det er siden Rennfast åpna i 1992 fergefri forbindelse fra Rennesøy til Stavanger på E39. I 2009 kom det også en undersjøisk tunnel til Finnøy, Finnfast på fylkesvei 519.

Rundt ti prosent av arbeidsstokken er i primærnæringene, hvilket er betydelig høyere enn fylkesgjennomsnittet på rundt 2,5 prosent. Årsaken til dette er at kommunen har en betydelig andel dyrka mark, så mye som 25 prosent av arealet i 2014. Det er særlig melke- og kjøttproduksjon og grønnsakdyrking som er viktig, og en finner også en god del hønse- og sauehold. Omkring to tredjedeler av de yrkesaktive har jobb utafor kommunen.

Galleri

Litteratur