Rokokko

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Alteret med prekestol i Kongsberg kirke er et av de meste typiske rokokkoarbeider i Norge.
Foto: Siri Johannessen (2006).

Rokokko er en stilretning innen arkitektur, musikk og andre kunstneriske områder. Den gjorde seg gjeldende på kontinentet i tiden fra rundt 1730 til 1770, i Norge i tiden fra rundt 1750 til 1780.

Selve navnet er avledet av det franske ordet rocaille som betyr musling eller ru klippe.

I arkitekturen opptrer den særlig som interiørstil, men også i hageanlegg. I eksteriøret finner man få eksempler på rokokko, men en av de få bevarte i Norge er Damsgård hovedgård i Bergen. Adresseavisens bygg i Trondheim, som ble revet i 1971, hadde også en rokokko-fasade. Videre kan elementer være brukt i eksteriøret, som for eksempel portalen rundt hovedinngangen til Bakke gård i Trondheim. Bygninger med rokokkointeriør vil ofte ha barokk eller klassisisme utvendig. Stilarten kom til Norge rundt 1750 og ble blant annet tidlig tatt i bruk som inspirasjon i rosemaling.

Rokokkoen etterstreber illusjoner, med uregelmessige rammer, liten markering av overgang mellom vegg og tak, bruk av speil for å endre romfølelsen osv. Ornamentikken er ofte usymmetrisk. Stilretningen er ofte inspirert av Østen.

De engelske landskapshagene har ofte trekk fra rokokko.

I denne tiden ble den engelske «landskapshage» utviklet, inspirert av Østen, som så mye under rokokkoen. Den dominerte hagekunsten i lang tid fremover.

Kilder og litteratur