Rudsmyrhytta

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Rudsmyrhytta er ei speiderhytte i Vestmarka i Bærum kommune, opprinnelig skogsarbeiderkoie (Rudsmyrkoia) bygd i 1932 på kølabonnen Tolvmannsbonn. Rudsmyr har navn etter gården Rud i Vestre Bærum. Gården hadde ikke eiendom her, men drev hugst og kullbrenning i området.

En natt vinteren 1945 var et engelsk fly på vingene over skogtraktene vest for Oslo med våpen og utstyr til motstandsbevegelsen, men hadde problemer med å finne slippstedet. På Rudsmyrkoia lå Jon Sandbekken som drev tømmerkjøring. Han var en tur i stallen med fjøslykta. Flybesetningen må ha sett lyset, for hele våpenlasten ble sluppet og landet fra Rudsmyr og nordover mot Payåsen. Jon meldte fra til «rette vedkommende» i Asker. 15–20 medlemmer av Milorg i Asker ble mobilisert for å redde den uventede gaven. Fallskjermene ble trukket ned fra trærne, containerne åpnet og lasten lagt på skikjelker. Så ble det hele trukket nedover mot bygda. Våpnene ble gjemt i steinurene ovenfor Semsvik og siden fraktet til Bergsmarka. Heldigvis ble det ikke nødvendig å bruke dem i kamp.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Rudsmyrhytta er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.