Rådhusplassen (Haugesund)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Barneparken i Haugesund, bak og på toppen av høyden bak er tomta hvor rådhuset ble bygget. Festiviteten fra 1921 til venstre. Ballspillplassen er i dag del av Rådhusplassen.
Rådhusplassen og parken, med rådhuset og Festiviteten til venstre.

Rådhusplassen i Haugesund ble anlagt i tiden 1947 til 1949 på området nedenfor Haugesund rådhus som åpnet 1. oktober 1931, Dette området ble kalt Barneparken og var allerede i kommunens eie, de første arealene ble kjøpt så tidlig som 1892.

Rådhusplassen med tilhørende park inngikk i planene til rådhusarkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas. Opparbeidelsen og utsmykningen av rådhusparken møtte mange hindre, etter en byggeprosess for rådhuset som hadde strukket seg over nærmere åtte år. Ikke minst kom andre verdenskrig, og flere av de involverte ble arresterte, herunder billedhugger Nils Flakstad som laget fonteneanlegget «By og land», som ble arrestert i 1943. Fonteneanlegget ble levert i 1949.

Arbeidet med plassen kunne gjenopptas i 1947, men finansieringen var fortsatt ikke på plass. Rådhusets vegjører, Knut Knutsen OAS døde i 1946, men hans kone Elisabeth Knutsen fortsatte deres generøsitet og gav i anledning sin avdøde ektemanns fødselsdag 6. oktober 1947 en ny million kroner (2024: 26 millioner kroner) til opparbeidelse av rådhusplassen og til utsmykning av rådhuset og rådhusparken.

Plassen ble innviet 28- august 1949, på hennes 82 årsdag. I parken står det to byster av ekteparet Knutsen.

Anlegget består av et av et området foran rådhuset som er belagt med brostein, med parkanlegg på nedsiden mot Haraldsgata. Langs Knut Knutsen OAS gate er det en såkalt «piazzetta», (italiensk: «den lille plassen») som er et rundt 15 meter bredt fortau som blant annet blir brukt til torghandel.

Galleri

Kilder og litteratur


Koordinater: 59.40989° N 5.27486° Ø