Søndre Borgen (vei i Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Søndre Borgen i Asker er en blindvei fra Borgenveien mot gården Søndre Borgen, som har gitt veien navn.

Søndre Borgen sykehjem ble startet av Oslo kommune i 1939, den gang i gårdsbygningen. Dagens bygg er fra 1977. På bruksnummer 1 etablerte Anna Bjørset i 1912 sin senere kjente og vel ansette internatskole for unge piker. Hun var enke etter adjunkt Karl Bjørset fra Drammen.

Nr. 10 er Søndre Borgen, etablert som en del av Diakonhjemmet Sykehus i 1998. Institusjonen ble tidligere drevet som et psykiatrisk sykehjem (under Dikemark sykehus) for eldre pasienter. Gikk senere over til å bli et sykehustilbud. Avdelingen er nå en del av alderspsykiatrien og gir spesialisttjenester til personer over 65 år med psykiske lidelser. Tjenestene er i hovedsak observasjon, utredning og behandling av pasienter fra Diakonhjemmet og Lovisenberg i Oslo.

Nr. 15 er en annen parsell fra bruksnummer 1, som etter mange eierbytter ble solgt til major Gunnar Isachsen, berømt kartograf og deltaker på «Fram»s andre ferd. Huset brant i 1914 og mange verdifulle observasjoner og opptegnelser gikk tapt. Det nye huset ble flyttet fra Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914 og kalt Vardeborg. Familien Isachsen bor fremdeles på eiendommen, som drives som jordbrukseiendom.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Søndre Borgen (vei i Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8264824° N 10.4250613° Ø