Sørlandets Granittindustri
Selskapet Sørlandets Granittindustri AS ble innmeldt til firmaregisteret i slutten av 1930. De hadde først sitt hovedkontor i Tvedestrand, senere Kristiansand.
De drev steinbrudd på fire lokasjoner, hvorav tre i daværende Vest-Agder (Spangereid, Lundegård i Austad, Sødal i Oddernes) og et i Aust-Agder (Høvåg). Selskapets steinbrudd produserte kantstein og gatestein av flere størrelser og kvaliteter. Det ble solgt både i Norge og utenlands; for eksempel kjøpte Arendal kommune flere hundre tusen brostein til sitt havneanlegg på 30-tallet.
Firmaet averterte etter arbeidskraft i avisene (f.eks. Arbeiderbladet), og hadde arbeidere fra landsdelen og dessuten fra Østfold, som på den tiden hadde landets desidert største granittindustri.
I sørlandske aviser fra sommeren 1931 kommer det frem at steinhoggere fra Haldensdistriktet på fritiden dro fra bruddet i Høvåg inn til Lillesand, og det var flere episoder med fyll, vold og hærverk. Etter at gjerningsmennene fikk fengselsstraffer og bøter, ble det slutt på slike hendelser. Hovedbruddet i Høvåg ligger ved det såkalte Dansefjellet innenfor Bjorviga på Østre Vallesverd. Her kan man den dag i dag se mange gatestein og stedene hvor man har kilt blokker ut av fjellet. Selskapet fikk 10 års bruksrett i 1931, men driften ser ut til å ha stoppet før andre verdenskrig. Ifølge Fædrelandsvennen i 1931 skulle det ansettes 20-30 arbeidere i bruddet.
I 1936 var det innbrudd i en redskapsbod i steinbruddet i Sødal ved Kristiansand. Tyvene fikk med seg kobbertråd og annet dyrt utstyr. Driften i bruddet hadde på det tidspunktet vært stanset i 3-4 år, skrev Agder Tidend.
I 1937-38 var selskapet misfornøyd med at de fikk såpass liten eksportkvote sammenlignet med andre landsdeler, noe som ble rettet opp i (fra 1.18% til 5%). Hadde ikke det skjedd, kunne man kun ha hatt 3 av 80 steinhoggere i jobb.
Fra 1941 etablerte selskapet seg i daværende Fjære kommune, hvor de brøt såkalt Grimstadgranitt med tanke på eksport til Tyskland. Digre steinpilarer skulle brukes i Hitlers sportsanlegg i Nürnberg, men kom aldri ut av landet. Driften i disse bruddene ser ut til å ha fortsatt også etter krigen; i Grimstad Adressetidende er firmaet nevnt i Fjære kommunes skatteligning for 1950. Bruddet de hentet Grimstadgranitten fra ligger i Fjæreheia, som i dag er teaterscene.
Kilder og litteratur
- Om registrering i Aust-Agder Blad 1930.12.30. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Om aktivitet i Fjære i Grimstad Adressetidende 1941.05.17. Digital versjon på Nettbiblioteket.