Søsterkirkene på Gran

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Søsterkirkene på Gran.
Foto: John Erling Blad
Kart over attraksjoner på Granavollen, med søsterkirkene markert.

Søsterkirkene på Gran er to steinkirker fra middelalderen som ligger side ved side på Granavollen i Gran kommuneHadeland. Den minste er Mariakirken, som har plass til omkring 150 mennesker, mens Nikolaikirken har 250 plasser. Sistnevnte antas å ha vært kirke for Hadeland, mens Mariakirken var den lokale sognekirken. Dateringen er noe usikker. En vanlig teori er at Mariakirken ble reist omkring 1150, mens Nikolaikirken stod ferdig kort tid mot slutten av samme århundre. Noen ønsker å plassere dateringen noe senere, og plasserer dem i første halvdel av 1200-tallet.

Et sagn forteller at kirkene ble reist for to søstre som var uvenner og som måtte ha sin egen kirke. Dette er en tvilsom historie, ikke minst fordi man antar at det kan ha gått en generasjon eller mer mellom byggingen av de to kirkene. Det finnes også andre eksempler på at kirker ble bygget nær hverandre i middelalderen, fordi de hadde forskjellig funksjon.

Et steintårn fra middelalderen som står i det sørøstre hjørnet av kirkegården kan ha vært et forsvarsverk, men ble så tatt i bruk som klokketårn. Klokkene som henger i støpulen er fra 1860-årene. Aasmund Olavsson Vinje er gravlagt på kirkegården.

Granavollen runestein fra rundt 1050 står bak Nikolaikirken.

Galleri

Eksterne lenker

Koordinater: 60.79195° N 11.037761° Ø